22.07.2020, 09:19

Підняти зарплати військовослужбовцям: зареєстровано новий законопроект

Зарплату военным в Украине могут поднять

В Україні незабаром можуть підвищити рівень матеріального та соціального забезпечення військовослужбовців. До Верховної Ради подано відповідний законопроект.

Проект закону під №3874 від 16 липня 2020 "Про реформування Збройних Сил України та поліпшення матеріального забезпечення армії" передбачає докорінну зміну структури грошового забезпечення військовослужбовців шляхом приведення її у відповідність до стандартів Організації північноатлантичного договору (НАТО), повідомляє Час Пік.

Метою законопроекту також є підвищення престижу військовослужбовців в суспільстві та підвищення загального рівня військової служби.

Документ поданий до Верховної Ради України народним депутатом від фракції "Слуга народу" Максимом Заремським.

Крім того проект (стаття 5) передбачає надання звільненим з ЗСУ військовим, які відслужили за контрактом понад 12 років, права гарантованого призначення на посади в апараті органів державної влади та місцевого самоврядування, а також на посади в господарчо-адміністративному апараті ЗС України, відповідно до наявного у них досвіду та кваліфікації.

У випадку працевлаштування таких осіб на посади в органах, зазначених вище, протягом десяти років з моменту звільнення з лав військових формувань, до заробітної плати вони отримують доплату такого обсягу, аби сума заробітної плати та доплати сягала розміру грошового забезпечення особи за останній місяць служби в армії.

Відносно змін в грошовому забезпеченні, законопроект в цілому повторює розроблену в Генштабі реформу, яка передбачає перехід на "американську" систему грошового забезпечення, підготовка до втілення якої триває вже шостий місяць з моменту її презентації у вересні 2019 р.

Зокрема, прийнято закон про нову шкалу військових звань та розроблено Каталог штатних посад військовослужбовців ЗСУ.

Законопроект, поданий Заремським, визначає, що що грошове забезпечення військовослужбовця складається з базової виплати, частка якої складає від 70 до 80% суми грошового забезпечення, а також з додаткових виплат (надбавок), частка яких складає від 20 до 30%.

Розмір базової виплати встановлюється в залежності від військового звання, передбаченого займаною посадою, та календарної вислуги років військовослужбовця у відповідному військовому званні.

Також, згідно з документом, військові щомісяця, крім базової виплати, будуть отримувати додаткові виплати (надбавки), які призначаються з метою стимулювати військовослужбовців до подальшого проходження військової служби, а також з метою компенсації їх витрат, пов'язаних з побутовими умовами несення військової служби в лавах ЗСУ.

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>