29.08.2020, 07:30

29 серпня - День пам'яті захисників України

29 августа - День памяти защитников Украины

В Україні другий рік поспіль на державному рівні 29 серпня відзначають День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави.

День пам'яті захисників України встановлено згідно з Указом Президента України Володимира Зеленського від 23 серпня 2019 року, повідомляє Час Пік.

Датою вшанування пам'яті захисників України було обрано 29 серпня, оскільки саме в цей день у 2014 році в Іловайському котлі загинула найбільша кількість захисників України за весь час війни на Донбасі.

"На підтримку ініціатив громадськості та з метою гідного вшанування пам'яті військовослужбовців та учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу в суспільстві постановляю установити в Україні День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, який відзначати щорічно 29 серпня", - йдеться в тексті указу.

Офіційним символом Дня пам'яті загиблих захисників України є соняшник. Він є уособленням скорботи за загиблими на Донбасі українськими воїнами.

Трагічні події розгорталися на сході України, в полях стиглих соняшників. Саме під цими соняшниками сотні захисників України поклали свої життя за незалежність країни.

Кожен українець може подякувати загиблих захисників та висловити повагу, прикріпивши на одяг символічний соняшник пам'яті і схиливши голову під час хвилини мовчання.

В цей день на всій території країни проводять пам'ятні заходи з метою вшанування загиблих захисників України. На згадку про полеглих українських вояків буде приспущено Державний прапор України та оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання. А також, відбудеться покладання квітів до пам'ятників та місць поховань захисників України.

]]>Довідка: ]]>Міноборони заявило, що в Іловайську загинули близько 108 українських військових, сотні були поранені та захоплені в полон. За підтвердженими даними військової прокуратури, в Іловайськ котлі загинули 366 військових, 429 були поранені.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк