07.09.2020, 20:49

У Верховній Раді з'явився законопроект, який врегулює віддалену роботу українців

Марина Началова | Всі новини автора
удаленная работа

Народні депутати пропонують законодавчо врегулювати надомну і дистанційну працю в Україні.

У парламенті зареєстрований законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення правового регулювання дистанційної роботи", передає Час Пік.

У пояснювальній записці говориться, що під час карантину більше 35% працівників перейшли на дистанційну роботу. Також наголошується, що найбільші компанії світу, такі як Google, Microsoft, Apple, Samsung і т.д. розглядають віддалену працю як найбільш перспективний вид трудових відносин в умовах пандемії або інших загроз.

На думку депутатів, існуючі в Україні підзаконні акти, що регулюють порядок надомної роботи ще з часів СРСР, застаріли.

Законопроект пропонує ввести дві самостійні форми роботи - дистанційну і надомну. У КЗпП пропонується внести зобов'язання укладати письмові договори про таку роботу. Роботодавець зможе отримувати відомості про місце проживання працівника або інше місце, де будуть виконуватися трудові обов'язки. Працівник, в свою чергу, матиме право ознайомитися з колективним договором, правилами внутрішнього розпорядку, вимогами охорони праці, внутрішніми нормативними актами роботодавця. Для цього допускається використання засобів електронного зв'язку.

Пропонується також закріпити законодавчо можливість поєднувати віддалену роботу з роботою в звичайному режимі на території роботодавця.

Законопроектом передбачається також можливість надання працівнику гнучкого графіка роботи - з ініціативи роботодавця з попередженням про це працівника за 2 місяці, або з ініціативи працівника без необхідності такого попередження.

Нагадаємо, з 1 вересня у частини українців змінився розмір пенсії: кому пощастило.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк