20.09.2020, 16:30

В Україні збираються заборонити поліетиленові пакети: коли чекати нововведення

Марина Началова | Всі новини автора
запрет пакетов

У Верховній Раді розглядається законопроект "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України".

На недавньому засіданні народні депутати обговорювали документ у другому читанні, передає Час Пік.

Як написала в Фейсбуці нардеп Валерія Заручко, Україні на людину припадає 500 викинутих поліетиленових пакетів на рік.

"Щорічно кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, в той час як в ЄС цей показник становить менше 90 пакетів. Всього близько 6% загальної кількості пізніше направляють на переробку. В Україні на людину щороку припадає понад 500 викинутих поліетиленових пакетів", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Серед запропонованих заходів - заборона поширення пластикових пакетів товщиною до 50 мкм в магазинах і ресторанах, але обмеження не поширюються на первинну упаковку м'яса, риби і сипучих продуктів. Вимоги можуть набути чинності 1 січня 2022 року.

Заручко зазначила, що середній час розкладання пластмас - від 400 до 700 років. Поліетиленові пакети розкладаються 100-200 років. Потрапляючи в землю, пластмаси розпадаються на дрібні елементи і можуть викидати в навколишнє середовище хімічні речовини. Все це потрапляє в тіла тварин і птахів, через харчовий ланцюжок добираючись і до людини. Біорозкладаний же пластик може вивільняти метан - парниковий газ, що вносить відчутний внесок в глобальне потепління.

На даний момент законопроект прийнятий в першому читанні і знаходиться на стадії доопрацювання. Якщо закон буде прийнятий, то магазини і ресторани будуть змушені платити штрафи, якщо будуть схиляти покупців до використання пластикових пакетів або видаватимуть пластикові пакети за біорозкладні.

Нагадаємо, з 1 вересня у частини українців змінився розмір пенсії: кому пощастило.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк