08.10.2020, 22:53

Більше чверті населення України перебуває за межею бідності

Ольга Романец | Всі новини автора
бедность в Украине

Більше чверті населення України перебуває за межею бідності. Кожному третьому працюючому не вистачає заробітної плати на задоволення необхідних життєвих потреб, а кожен другий працездатний працює на умовах вторинної зайнятості.

Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова на соціальному форумі Ради ООН з прав людини, який щорічно проводиться в Женеві, передає Час Пік.

"Результати проведеного мною моніторингу свідчать: більше чверті всього населення України знаходиться за межею бідності", - заявила Денисова.

Проблема бідності посилилася в умовах пандемії COVID-19 зростанням безробіття, відсутністю належного соціального забезпечення осіб з інвалідністю та малозабезпечених громадян, обмеженням доступу до дистанційного онлайн-навчання більшості дітей з малозабезпечених сімей.

Вона також зазначила, що прожитковий мінімум в Україні становить близько 75 доларів на одну людину на місяць, тоді як мінімальна заробітна плата українців - 176 доларів.

Вона додала, що незважаючи на збільшення рівня оплати праці, в Україні спостерігається таке явище як бідність працюючих, зокрема, кожному третьому працюючому не вистачає заробітної плати на задоволення необхідних життєвих потреб, а кожен другий працездатний працює на умовах вторинної зайнятості.

Денісова підкреслила, що незмінно високим залишається рівень бідності серед осіб пенсійного віку. Пенсію в розмірі нижче або на рівні межі монетарної бідності отримують близько 80% українських пенсіонерів.

Крім того, в Україні на 24% зросла заборгованість з виплати заробітної плати і становить 200 млн доларів.

Читайте також: "Ситуація серйозна": в Україні готують тимчасові госпіталі для хворих COVID-19

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк