25.10.2020, 07:38

Україна перейшла на зимовий час: поради лікарів, як адаптуватися до нового графіку

Украина перешла на зимнее время

У ніч на 25 жовтня Україна перейшла на зимовий час. Українці традиційно перевели стрілки годинника на одну годину назад. Зміна графіка небезпечна для здоров'я, тому лікарі дають поради, як адаптуватися до нового графіку.

Українці перевели годинник на одну годину назад в ніч з 24 на 25 жовтня о 04:00 за київським часом. У 2020 році перехід на зимовий час збігся з днем місцевих виборів, повідомляє Час Пік.

Перехід на зимовий та літній час вперше ввели у Великобританії більше 110 років тому. Причина переведення стрілок пояснювалася необхідністю економити електроенергію та використовувати сонячне світло.

В Україні переходити на зимовий та літній час почали на початку 1980-х років. Переведення годинників регламентує постанова Кабміну від 1996 року про порядок обчислення часу.

Верховна Рада 20 вересня 2011 року прийняла постанову, якою скасувала щорічне переведення годинників на зимовий та літній час. Однак у жовтні того ж року таке рішення назвали поспішним і повернули переведення стрілок.

Варто відзначити, що Росія та Білорусь скасували перехід на зимовий час восени 2011 року. 

В Євросоюзі в 2018 році провели онлайн-голосування, і 80% висловилися за скасування рішення. Комітет з питань транспорту Європарламенту на засіданні 4 березня 2019 року схвалив скасування переходу на літній та зимовий час в Євросоюзі з 2021 року. Залишається проголосувати за це питання в Європарламенті і в кожній країні ЄС. 

У Верховній Раді зареєстровано документ №4201 "Проект закону про обчислення часу в Україні" про відмову від переведення годинників. Документ передбачає встановлення та закріплення на території України єдиного київського часу. Україна може відмовитися від переходу на зимовий та літній час.

как адаптироваться к новому графику

Як адаптуватися до нового графіку

Сьогодні переведення стрілок дозволило українцям поспати на годину довше, проте зміна графіка небезпечна для здоров'я. Лікарі дали кілька порад, як адаптуватися до нового графіку.

Для більшості людей перехід з літнього на зимовий час не представляє проблеми і проходить непомітно. Однак, фахівці нагадують, що під час переходу на новий час організм відчуває важке навантаження. 

Медики вважають, що переведення годинників може негативно впливати на самопочуття. У цей день можливе виникнення головного болю, скачки тиску, безсоння, втома та поганий настрій.

До переведення годинників потрібно готуватися заздалегідь. Лікарі радять за пару днів до переходу на зимовий час відмовитися від прийому алкоголю та кави. Також необхідно приділити увагу режиму дня. 

Лікарі радять заздалегідь скорегувати режим сну. Якщо не виходить заснути, можна прийняти теплу ванну, яка допоможе розслабитися.

Раз лягати доведеться раніше, то вечеряти також доведеться на годину раніше звичайного. Лікарі радять не перестаратися з кількістю їжі.

Перехід на новий час впливає і на дітей, тому батьки повинні допомогти їм з коригуванням режиму дня.

Вітамінною підтримкою для організму стане вживання гранатів, винограду, грибів, гарбуза та хурми.

Варто пам'ятати, що організм людини може не відразу звикнути до нового режиму, тому не варто перенапружуватися. Деякий час варто обходитися без великих фізичних навантажень та правильно харчуватися.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: