28.11.2020, 07:24

Сьогодні в Україні - день пам'яті жертв Голодоморів

Марина Началова | Всі новини автора
голодомор

У четверту суботу листопада в Україні вшановують пам'ять жертв Голодоморів, організованих радянською владою в ХХ столітті.

Сьогодні, 28 листопада, в Україні пройдуть жалобні заходи, передає Час Пік.

Через пандемію коронавіруса в цьому році масові заходи будуть обмежені. Український інститут національної пам'яті зазначає, що ця обставина не завадить вшанувати пам'ять померлих від голоду.

Так, сьогодні кожен може долучитися до акції "Запали свічку". О 16:00 по всій Україні і за її межами люди запалюють свічки на підвіконнях і шанують пам'ять загиблих хвилиною мовчання. Свічки і лампадки також запалюють біля меморіалів жертвам Голодоморів.

Також Інститут національної пам'яті запустив інформаційну кампанію "Збережи пам'ять. Збережи правду". Її мета - підкреслити, що збереження пам'яті - це не абстракція, а конкретні дії, наприклад запис спогадів родичів, які були очевидцями геноциду, передати в музей сімейні реліквії, що належали родичами під час Голодомору або просто згадати про рідню, якій довелося пережити один з найбільш жахливих злочинів радянського тоталітарного режиму.

У 2006 році Законом України "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні" Голодомор був визнаний геноцидом українського народу. Крім найтрагічнішого геноциду 30-х років, Україна пережила масовий голод в 1921-1923 і 1946-1947 роках.

Порахувати точну кількість загиблих від Голодомору українців вкрай важко. За різними оцінками, кількість жертв може бути від 4 до 10 мільйонів чоловік.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: