22.12.2020, 22:58

У НАН зробили прогноз, якою буде ситуація з COVID-19 в Україні під Новий рік

Марина Началова | Всі новини автора
ковид

Робоча група з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні Національної академії наук України змоделювала, як буде розвиватися епідемія COVID-19 з 21 грудня 2020 року по 4 січня 2021 року.

Прогноз ]]>опублікований ]]>на сайті НАН, передає Час Пік.

Науковці зазначають, що показники поширення епідемії в Україні за останній тиждень продовжують зниження, але зниження уповільнюється. Найближчими тижнями ситуація може стабілізуватись або навіть почати зростання, хоча математичні моделі, що ґрунтуються на середньотижневій динаміці, передбачають продовження незначного згасання епідемії найближчим часом. Уповільнення згасання може також бути пов’язано з відносним збільшенням обсягів тестування.

Для прогнозу використовувалися дві моделі: статистична модель Facebook Prophet, яка враховує "аномальні дати" і сезонність та передбачає дещо стрімкіше згасання і більші амплітуди тижневих коливань кількості виявлених випадків COVID-19. Друга - компартментна модель SEIR-U, показує менші коливання добової кількості випадків.

Згідно з обчисленнями, середня кількість нових випадків дорівнюватиме 8805 (Prophet) і 9801 (SEIR-U) протягом тижня 22-28 грудня та 7540 (Prophet) і 8871 (SEIR-U) протягом тижня 29 грудня - 4 січня.

Згідно із розглянутими сценаріями, регіонами з найбільшою очікуваною кількістю інфікованих є Запорізька, Київська, Одеська області та місто Київ.

Число летальних випадків перейшло до незначного зниження. Спостережувана летальність лишається у діапазоні 1,5-2%.

Відсоток виявлення нових інфікованих за допомогою ПЛР-тестів за останній тиждень зменшився до 28%. Відсоток позитивних тестів стабілізувався на рівні 32%.

Нагадаємо, в Україні затверджено план вакцинації населення від COVID-19.

Раніше лікар-інфекціоніст заявив, що мутований штам коронавіруса вже потрапив в Україну.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: