30.12.2020, 07:25

Голова МОЗ України став потенційним донором кісткового мозку

Степанов стал потенциальным донором костного мозга

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов підписав меморандум між МОЗ, Українським реєстром донорів кісткового мозку та Всеукраїнською платформою донорства iDonor. Глава МОЗ став потенційним донором кісткового мозку.

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов та представники двох директоратів МОЗ стали потенційними донорами кісткового мозку, здавши зразки ДНК, повідомляє Час Пік.

Міністр заявив, що таким чином можна врятувати комусь життя. Він пояснив, що якщо в українській базі даних буде хоча б 20 тисяч зразків, ймовірність знайти донора значно збільшиться.

Глава МОЗ Украины стал потенциальным донором костного мозга

Під час підписання Меморандуму між МОЗ, представниками Українського реєстру донорів кісткового мозку та Всеукраїнською платформою донорства "Я донор" Максим Степанов зареєструвався в українському реєстрі донорів.

Після свого виступу міністр здав зразки ДНК. Їх доставлять у лабораторію в Німеччині, і після отримання результатів Степанова буде офіційно внесено до реєстру донорів кісткового мозку.

За даними МОЗ, протягом 2020 року в Україні виконано 204 трансплантації кісткового мозку. Вперше українські лікарі стали виконувати такі пересадки від нерідного донора і вже виконали чотири операції.

В Україні функціонує 6 центрів трансплантації кісткового мозку, потужності яких постійно зростають. У бюджеті 2021 року на реалізацію пілотного проекту з трансплантації закладено 502 млн грн.

"Міністерством підготовлено проєкт постанови, який передбачає підвищення тарифів на алогенну трансплантацію кісткового мозку. Тарифи повністю покриватимуть пошук донора та забір клітин, трансплантацію та посттрансплантаційний супровід реципієнта.

Також передбачено підвищення тарифів на послуги з органної трансплантації.

Продовжує діяти програма лікування за кордоном: в 2020 році 182 пацієнти відправлено на лікування методом трансплантації кісткового мозку за кордон", - написав Степанов на своїй сторінці у Facebook.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк