07.01.2021, 09:57

В Україні з 8 січня вводять локдаун: повний список обмежень

В Украине с 8 января вводят локдаун

В Україні з 00:00 8 січня по 00:00 25 січня почне діяти локдаун. Додаткові обмеження жорсткого карантину стосуватимуться низки сфер.

В Україні 8 січня буде суттєво посилено карантин. Відразу після Різдва по всій території країни набудуть чинності додаткові обмеження на роботу закладів освіти, сфери громадського харчування, торгівлі, спорту та розваг, повідомляє Час Пік.

У Міністерстві охорони здоров'я України виступають проти перенесення або скасування локдауну та наполягають на введенні в країні запланованого посиленого карантину. 

"Ми заздалегідь попередили про жорсткий карантин з 8 до 24 січня включно. Була прийнята відповідна постанова уряду. Під час мого особистого спілкування з бізнесом всі зазначили, що розуміють введення посилених карантинних заходів", - заявив глава МОЗ Максим Степанов.

Обмеження набирають чинності з 00:00 8 січня та діятимуть до 00:00 25 січня.

Торгівля та громадське харчування

Забороняється приймати відвідувачів в ресторанах, кафе та барах. Заклади громадського харчування зможуть працювати на винос та здійснювати адресну доставку замовлень.

Забороняється приймати покупців у непродовольчих магазинах, а також робота непродовольчих ринків та ярмарок. Реалізація товарів непродовольчими магазинами може відбуватися тільки із здійсненням адресної доставки замовлень.

Зможуть працювати та приймати покупців магазини, більше 60% площі яких призначено для торгівлі продуктами харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, засобами зв'язку, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин.

Дозволяється торгівля паливом, побутовою хімією та періодичними виданнями.

Торгові центри повинні припинити прийом відвідувачів. Тільки при наявності окремого входу магазини, розташовані в ТРЦ, зможуть здійснювати торгівлю дозволеною групою товарів.

Побутове обслуговування

Забороняється приймати відвідувачів суб'єктам господарювання, які здійснюють діяльність у сфері побутового обслуговування населення.

Зможуть працювати фінансові установи, установи та підприємства, що надають фінансові послуги та здійснюють діяльність з інкасації та перевезення валютних цінностей, оператори поштового зв'язку.

Можна проводити медичну практику, ветеринарну практику.

Дозволена діяльність автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльність з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів.

Перукарні та салони краси зможуть працювати за попереднім записом.

Дозволена робота готелів, але зони загального харчування в них будуть працювати тільки з 6:00 до 11:00.

Дозвіллята спорт

Забороняється проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних тощо) заходів, а також прийом відвідувачів у закладах культури та інших закладах розважальної діяльності.

Забороняється діяльність культових споруд та приміщень, обладнаних для молитовних потреб, які не забезпечують можливість обмежити кількість відвідувачів до 1 особи на 5 кв. м. забороняється проведення релігійних заходів на відкритому повітрі, під час яких не забезпечено дотримання дистанції 1,5 м між присутніми.

Забороняється приймати відвідувачів у спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах. 

Дозволяється проведення офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів за умови дотримання санітарних та протиепідемічних заходів та здійснення обов'язкового щоденного контролю за станом здоров'я учасників.

Новорічні локації припиняють свою роботу на період локдауну. Повинна бути зупинена робота святкових ярмарків, в тому числі продуктових, атракціонів, ковзанок тощо.

Освіта

Забороняється відвідування навчальних закладів незалежно від форми власності її здобувачами, крім закладів дошкільної освіти та спеціальних навчальних закладів.

У звичайному режимі продовжать роботу тільки дитячі садки.

Навчальні заклади після зимових канікул працюватимуть у дистанційному форматі.

Транспорт

Громадський транспорт працюватиме. Трамваї, тролейбуси, автобуси та маршрутні таксі повинні здійснювати перевезення пасажирів тільки в межах кількості місць для сидіння.

Можливе обмеження на вхід пасажирів на станціях метро, щоб уникнути скупчення людей на платформах та у вагонах поїздів.

Не зупинятиметься рух міжміського та міжнародного автобусного, залізничного транспорту, авіасполучення.

Центри надання адміністративних послуг

Центри надання адміністративних послуг надаватимуть лише важливі послуги.

Зокрема:

- видачу готового паспорта громадянина України у формі ID-картки;

- видачу паспорта громадянина України при вклеювання фотографії;

- повернення паспорта громадянина України (свідоцтва про народження якщо подавався оригінал) у разі реєстрації місця проживання;

- видачу готового дозволу на працевлаштування;

- комплексну послугу при народженні дитини: свідоцтво про народження дитини; отримання соціальної допомоги; реєстрація місця проживання дитини; посвідчення багатодітної сім'ї;

- дозвіл на працевлаштування іноземців;

- інші адміністративні послуги, в невідкладних випадках, які підтверджуються відповідними документами.

Раніше ряд ЗМІ, посилаючись на джерела в Офісі президента, повідомили, що 7 січня рішення про посилення карантину можуть переглянути. Нібито, причиною стало значне зменшення кількості хворих. Однак, ніякі офіційні джерела на даний момент цю інформацію не підтверджують.

У прес-службі Кабміну заявили, що зараз діє постанова про введення посиленого карантину з 8 числа, і інших рішень поки не приймалося.

Нагадаємо, в Україні з 1 січня подорожчало оформлення біометричних документів. А громадяни України старше чотирнадцяти років з 1 січня 2021 року тепер зможуть поміняти по батькові.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк