03.02.2021, 15:35

Блокування телеканалів Медведчука: як влада пояснила цей крок і що думають українці

Марина Началова | Всі новини автора
блокировка телеканалов

Українські телеканали голови політради партії ОПЗЖ Віктора Медведчука "112 Україна", NewsOne і ZIK пропали з телеефіру після того, як президент Володимир Зеленський ввів у дію відповідне рішення РНБО про санкції. Українці привітали таке рішення, а ОПЗЖ оголосила Зеленському "війну".

Час Пік зібрав головну інформацію, що стосується гучної теми.

Що передбачають введені санкції?

Рішення Ради національної безпеки і оборони України, затверджене Зеленським, передбачає персональні санкції терміном на 5 років проти народного депутата Тараса Козака, який вважається "правою рукою" Медведчука і є номінальним власником телеканалів "112 Україна", NewsOne і Zik.

Крім того, 5-річні санкції стосуються самих телеканалів і передбачають анулювання ліцензії, припинення мовлення через телекомунікаційні мережі, блокування активів, запобігання виведення капіталу за межі України.

Зазначені телеканали припинили звичайне телемовлення, але залишилися на YouTube, де ведуть спецефір з приводу свого блокування.

У медіахолдингу Медведчука звинуватили Зеленського в "політичній розправі над незгодними ЗМІ" і пообіцяли боротися за своє право мовлення.

Позиція органів влади

Прес-секретар Зеленського Юлія Мендель заявила, що дане рішення РНБО про санкції розроблено в законодавчому полі України, блокування каналів Медведчука не пов'язане з наступом на свободу слова, а здійснюється з метою захисту національної безпеки.

"Ці телеканали давно забули, що таке журналістські стандарти, перевірка фактів чи висвітлення принаймні двох точок зору. Натомість вони перетворилися на інструмент пропаганди, який використовується в інтересах держави-агресора, яка порушила суверенітет та державні кордони України. Вже навіть підтверджено фінансування цих каналів з Росії. Ці медіа стали одним з інструментів війни проти України, тому заблоковані з метою захисту національної безпеки", - пише Мендель у Фейсбуці.

Сам Зеленський опублікував твіт, у якому заявив, що санкції - важке рішення.

"Україна рішуче підтримує свободу слова. Не пропаганду, фінансовану країною-агресором, яка перешкоджає Україні на шляху до Євросоюзу та євроатлантичної інтеграції. Боротьба за незалежність - це боротьба в інформаційній війні за правду і європейські цінності", - написав президент.

Глава СБУ Іван Баканов назвав санкції проти телеканалів Медведчука послідовним кроком української влади в боротьбі з російською гібридної агресією. За його словами, рекомендація щодо впровадження санкцій належить ВР і СБУ. Баканов підкреслив, що рішення РНБО спрямоване на захист територіальної цілісності і суверенітету України і не має ніякого відношення до обмеження свободи слова.

"Існує велика різниця між свободою слова і відвертою антиукраїнською риторикою. Свобода слова закінчується там, де з'являються ознаки посягання на територіальну цілісність і суверенітет України", - заявив глава СБУ.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що рішення про санкції проти телеканалів Медведчука давно назрівало в суспільстві і в більшій частині журналістської спільноти.

"Цей кейс є винятковим, але своєчасним. І не тільки через інформаційний тероризм і загрозу національній безпеці України цих інструментів пропаганди Кремля. Але і через масові порушення журналістських стандартів, фейки і маніпуляції", - зазначив Ткаченко.

ОПЗЖ погрожує Зеленському імпічментом

Робота Верховної Ради в середу почалася з обговорення санкцій, введених проти телеканалів Медведчука. Нардепи фракції "Опозиційна платформа - За життя" вийшли до трибуни, щоб висловитися з цього приводу.

Співголова фракції ОПЗЖ Вадим Рабинович звинуватив Зеленського в "фашизмі" і заявив, що фракція ініціює його імпічмент. За словами нардепа, влада "затикає рот" ЗМІ, які "несуть людям правду".

Рабинович заявив, що найближчим часом ОПЗЖ проведе надзвичайний з'їзд партії, який визначить подальші кроки.

"Ми ініціюємо процедуру імпічменту президента Зеленського, який познущався над виборцями і над країною. Сьогодні фашизм в нашій країні отримав свій колір - зелений", - заявив депутат.

Думка журналістів

У журналістському середовищі точаться дискусії, чи є блокування телеканалів Медведчука посяганням на свободу слова або необхідним заходом щодо забезпечення інформаційної безпеки країни.

Так, глава Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко вважає, що позасудова заборона діяльності трьох телеканалів - це надзвичайна ситуація.

"Позбавлення без суду багатомільйонної аудиторії доступу до українських ЗМІ, заборона сотням журналістів і медійників права на професію - це наступ на свободу слова. Політична приналежність українських власників зареєстрованих в Україні ЗМІ - не злочин... Національна спілка журналістів України інформуватиме про надзвичайну ситуацію Міжнародну федерацію журналістів, Європейську федерацію журналістів, наших партнерів - Офіс ОБСЄ з питань свободи медіа", - заявив Томіленко.

Далеко не всі колеги згодні з Томіленком. Журналіст Денис Казанський зазначив, що як тільки телеканали стали власністю Медведчука, була закрита ціла низка програм, які не подобалися Росії, а неугодні ведучі були змушені піти з телеканалів. Журналісти з пулу Медведчука, які зараз закликають до солідарності колег, тоді ніякої солідарності не проявили.

Журналіст Андрій Діхтяренко зазначив, що після того як Медведчук через посередників у 2018 році купив телеканал "112", там попросили на вихід програму "Донбас Реалії", яка виходила в прайм-тайм і стабільно була на третьому місці за рейтингом. Така ж доля спіткала програми "Завтра" і "Військовий щоденник" - за словами Діхтяренко, виключно з геополітичних міркувань нового власника.

Українці похвалили Зеленського за "удар" по Медведчуку

Патріотично налаштовані громадяни позитивно сприйняли блокування телеканалів, які транслювали проросійський порядок денного.

Соцмережі наповнили не тільки коментарі, але і фотожаби на "гарячу" тему.

Щоправда, деякі українці закликають не радіти передчасно блокуванню телеканалів Медведчука - на їхню думку, мовлення з великою ймовірністю може відновити суд.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: