11.02.2021, 18:39

Старт вакцинації проти COVID-19 в Україні: кого, чим та коли хочуть прищеплювати

вакцина

Перший етап вакцинації проти COVID-19 в Україні може початися 15 лютого, як тільки буде отримана вакцина.

Час Пік розповість, кому зроблять щеплення в першу чергу та які вакцини будуть використовуватися в Україні.

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що перші поставки вакцини проти COVID-19 очікуються 15 лютого. У МОЗ розраховують отримати мільйон доз вакцини компанії AstraZeneca.

"Ми очікуємо поставку вакцини відразу після 15 лютого і відразу почнемо вакцинацію. Після поставки вакцини відразу почнемо робити щеплення згідно з нашим національним планом... Я вам можу сказати, що я вчора ввечері розмовляв з Інститутом, від якого ми очікуємо перший мільйон доз вакцини компанії AstraZeneca. Я сказав, що нам дуже швидко потрібно. Вони зараз працюють, щоб завантажити і відправити...", - заявив Степанов в ефірі телеканалу "Україна 24".

Які вакцини і від кого може отримати Україна?

У лютому Україна отримає 12 мільйонів доз вакцин AstraZeneca та Novavax. Їх поставка почнеться вже в цьому місяці. Про це заявив у Фейсбуці прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Прем'єр зазначив, що обидві вакцини довели свою безпеку і ефективність. AstraZeneca вже отримала дозвіл на використання в Європейському Союзі, а Novavax підтвердив дієвість навіть проти нових штамів коронавірусу. Зараз американська вакцина закінчує базові дослідження для сертифікації в США, Великобританії та Євросоюзі.

"Вакцинація - це наш квиток для повернення до звичного життя: до подорожей, до звичних походів у кіно, до фестивалів і ярмарків. Останні дослідження в Ізраїлі показали, що масове вакцинування здатне приборкати поширення коронавірусу. Підкреслю, що вакцинація буде добровільною. Однак чим більше українців отримає вакцину, тим швидше ми подолаємо пандемію", - написав Шмигаль у Facebook.

Також в лютому Україна отримає 117 000 доз вакцин Pfizer-BioNTech в рамках програми COVAX. Про це у Facebook повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Крім того, за словами Ляшка, в першому півріччі Україна отримає вакцину AstraZeneca/Oxford.

"Паралельно, протягом першого півріччя, починаючи з лютого, ми зможемо отримати від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford для наступних етапів кампанії. І це тільки в рамках механізму COVAX", - написав він у соціальній мережі.

Які вакцини під забороною?

]]>Постановою]]> Кабінету Міністрів від 8 лютого 2021 року в Україні заборонена реєстрація російських вакцин проти COVID-19.

"Реєстрація вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2, під зобов'язання для екстреного медичного застосування, розробку та/або виробництво яких здійснено в державі, визнаній Верховною Радою державою-агресором, забороняється", - йдеться в постанові.

Президент України з цього приводу висловився не менш радикально. На форумі "Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді" глава держави зазначив, що немає ніякої достовірної інформації про проходження російською антіковідною вакциною "Супутник V" третьої фази клінічних випробувань і її ефективності в 91%.

За словами Зеленського, ні ВООЗ, ні провідні європейські фахівці не підтверджують безпеку і ефективність російської вакцини.

"Всі розуміють, що таке інформаційна гібридна війна і як ту чи іншу новину можна подати для українського суспільства. Громадяни України - це громадяни, люди, і точно не, вибачте за таке порівняння, кролики. На них експериментувати ми не маємо права", - заявив Зеленський.

За його словами, Україна вже домовилася про постачання найякісніших вакцин від європейських та світових виробників.

Хто перший отримає вакцину в Україні?

29 січня Кабінет міністрів представив детальний план вакцинації населення. Згідно з планом, першими вакцину отримають медики стаціонарів, де лікують пацієнтів з COVID-19, і воїни ООС.

вакцина

Зокрема, в Луганській області під першу хвилю вакцинації підпадають понад 6200 осіб.

Заступник директора ДУ "Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України" Володимир Жданов розповів, що на І етапі вакцинації підлягають працівники мобільних бригад, медичні працівники, які надають допомогу хворим коронавірусом, а також ті, хто проводить лабораторні дослідження, працівники системи екстреної медичної допомоги, та деякі інші категорії.

На ІІ етапі вакцинуватимуть працівників ланки первинної медичної допомоги, закладів охорони здоров'я, які надають допомогу, системи громадського здоров'я, соціальної сфери, а також людей віком від 80 років.

За словами Жданова, в області таких людей 19 990 осіб і майже 60% з них вже погодилися на вакцинацію.

Що не так з вакцинацією в Україні?

Рада громадського контролю НАБУ ]]>повідомила]]>, що 3 лютого було розпочато досудове розслідування можливих зловживань під час закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по 17,85 доларів за дозу за допомогою приватної фірми-посередника.

Спочатку ДП "Медичні закупівлі" вело переговори про закупівлю вакцини з орієнтовною вартістю близько 3 доларів і перебувало на фінальному етапі процесу. Однак повідомляється, що Степанов зупинив цей процес і доручив почати нові переговори.

"Оприлюднена ціна закупівлі 1 дози вакцини стала чи не найвищою в світі, а її "загальна ефективність" під час останнього етапу тестування в Бразилії показала лише 50,38%... Попередня правова кваліфікація: зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України)", - йдеться в повідомленні Ради громадського контролю НАБУ.

Однак Глава МОЗ в ефірі одного з телеканалів заявив, що відомство працює "чисто" і готове надати будь-яку документацію, що це підтверджує.

Чи чекати Україні допомоги від ВООЗ та ЄС?

Як ]]>повідомило]]> представництво ЄС в Україні, Європейський союз та Європейське бюро ВООЗ допоможуть Україні з вакцинацією населення. Так, ЄС обіцяє профінансувати спеціальний проект на 40 мільйонів євро.

Проект, який реалізовуватиме ВООЗ, забезпечить "комплексну" підтримку впровадження вакцини проти COVID-19 та проведення вакцинації в Україні. Проект реалізовуватиметься протягом трьох років.

Спочатку виділені ЄС кошти підуть на підтримку першого етапу підготовки та розгортання вакцинації з акцентом на найближчі потреби: планування, обладнання та матеріали, підготовка медпрацівників та проведення інформаційних кампаній.

ВООЗ надаватиме українській стороні технічні рекомендації щодо громадського здоров'я та підтримуватиме розробку стандартів. Зараз організація вже допомагає Україні у підвищенні лабораторного потенціалу з діагностики COVID-19 на всіх рівнях.

"Наші спільні та багаторічні зусилля підтримають впровадження вакцин та проведення вакцинації проти COVID в Україні, а також посилять загальну програму імунізації в середньостроковій перспективі", - сказав представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт.

Що думають українці щодо вакцинації проти COVID-19?

Багато українців критично сприймають діяльність МОЗ, а також самого глави відомства. Його повідомлення в Facebook відразу обростають масою негативу. Багатьох дивує, чому вакцинація в країні починається тільки зараз, а хтось і зовсім сумнівається в тому, що держава надасть якісну вакцину для населення і пропонує Степанову зробити цією вакциною щеплення першим.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк