22.02.2021, 20:20

У Верховній Раді готуються заборонити продаж ліків дітям

Марина Началова | Всі новини автора
лекарства

Верховна Рада хоче заборонити продаж ліків дітям до 14 років, щоб попередити підліткові самогубства.

Про це повідомив у Фейсбуці голова комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, передає Час Пік.

Він зазначив, що на початку року у Києві кількість спроб дитячих самогубств зросла у кілька разів. Згідно даних ОХМАТДИТ, за останні два роки цей сумний показник складав 60 дітей на рік. Натомість лише цього року зафіксовано 25 таких випадків.

За словами Радуцького, Комітет здоров’я нації ініціює два законопроєкти - про заборону продажу лікарських засобів особам до 14 років та про запровадження жорсткої адміністративної відповідальності за порушення цієї заборони.

Першим законопроєктом пропонується внесення змін до статті 21 Закону України «Про лікарські засоби». Згідно цих змін, реалізація лікарських засобів громадянам, які не досягли 14-річного віку, буде заборонена. В разі виникнення сумніву щодо віку покупця реалізація лікарських засобів буде здійснюватися за умови пред'явлення документа, що засвідчує його вік.

Другим законопроєктом пропонується викласти у новій редакції статтю 424 Кодексу України про адміністративні правопорушення, встановивши адміністративну відповідальність за продаж (відпуск) в аптечних закладах лікарських засобів громадянам, які не досягли 14-річного віку. Таке порушення передбачатиме покарання для винних осіб у вигляді накладення штрафу від шести до двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторне порушення – від двадцяти п’яти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів.

Нагадаємо, нещодавно на Київщині дівчата наїлися таблеток у школі: одна з них померла, друга потрапила в лікарню. Також подібний випадок стався місті Умань Черкаської області. Пізніше у Києві був зафіксований ще один випадок отруєння підлітка лікарським препаратом.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: