25.02.2021, 18:33

В Україні заблокували понад 400 сайтів: що за цим стоїть та чи можуть скасувати рішення

блокировка

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) опублікувала список сайтів, що підлягають блокуванню в Україні.

Час Пік розповість про те, які сайти потрапили під заборону та які реакції викликала новина.

Слідчий відділ Голосіївського управління поліції ГУНП в м. Київ направив НКРЗІ відповідний лист, повідомивши про те, що слідчий Плахотнюк К. Г. постановила накласти арешт на майнові права інтелектуальної власності, які виникають у користувачів мережі Інтернет під час використання понад 400 веб-ресурсів.

Рішення прийнято за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України. У ній йдеться про шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Які сайти будуть заблоковані?

Всього блокуванню підлягають ]]>426 сайтів]]>, серед яких російські та українські засоби масової інформації.

Зокрема: російський РБК, "Схід Інфо", From-ua, Novostiua.org, "Захід медіа", Infopressa, сервіс Telegram-статистики TGStat, а також Cryptowiki та інші.

Крім того, рішення стосується платформи для ведення блогів LiveJournal, а також важливого для розробників ресурсу GitHub.

Як зазначили в НКРЗІ, рішення судді підлягає негайному виконанню. Однак постанова про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо в Київському апеляційному суді протягом 5 днів з дня її оприлюднення.

Що насправді відбувається?

Заступник глави МВС України Антон Геращенко в Facebook розповів про те, що сталося і наскільки рішення суду обґрунтоване.

За його словами, громадянин Олександр Пан звернувся в 2020 році до поліції із заявою про те, що проти нього були здійснені шахрайські дії. Пізніше він разом з адвокатами звернувся до Голосіївського районного суду з вимогою накласти арешт на всі веб-ресурси, які про нього коли-небудь щось писали.

"Автоматична система розподілу справ, якою свого часу дуже пишалися реформатори судової системи, розподіляє справу на суддю Катерину Григорівну Плахотнюк. Суддя Плахотнюк, 4 лютого 2021, виносить рішення про визнання 426 інтернет-сайтів, які розміщували перераховані вище матеріали, що принижують честь і гідність О. Пана, тобто - "знаряддям злочину", і накладає на них арешт. Далі, необґрунтоване рішення суду направляється слідчому поліції, а також Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації. Ніяких реальних дій, які б завдали шкоди власникам інтернет-ресурсів нанесено не було. Крім шкоди суспільній моралі після таких рішень суду", - написав Геращенко.

Чи є шанс, що сайти не заблокують?

Як зазначив Геращенко, поліція вже відкликала свій супровідний лист до НКРЗІ, а кримінальне провадження буде затребуване до ДСУ для проведення перевірки. Якщо склад злочину не виявлять - справу закриють.

Що стосується судді Плахотнюк, буде винесена скарга до Вищої ради правосуддя для подальшого вивчення питання про відповідність судді займаній посаді.

Крім того, на ситуацію відреагував міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. У своєму Telegram-каналі він написав, що відомство не допустить блокування ресурсу GitHub Gist.

"Ми не дамо і не буде заблокований GitHub Gist", - написав Федоров.

Як сприйняли рішення суду українці?

Багато українців не зрозуміли, чим обумовлений вибір заблокованих сайтів, частина з яких має мало спільного з новинними ресурсами. Однак є й ті, хто вважає заблоковані сайти шахрайськими, тому бачить у рішенні Голосіївського районного суду добру справу.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк