09.03.2021, 18:35

Тарас Шевченко - світовий рекордсмен за кількістю пам'ятників: де встановлені найнезвичайніші монументи Кобзарю

Марина Началова | Всі новини автора
памятник шевченко

Сьогодні українці по всьому світу відзначають День народження легендарного поета, письменника і художника Тараса Шевченка. Він став одним з головних символів не тільки української літератури, а й української національної ідеї, а його творчість здобула любов і повагу багатьох поколінь.

На честь Шевченківського дня Міністерство закордонних справ України оголосило про знаковий рекорд: виявляється, Кобзар є культурним діячем, якому встановлено найбільшу кількість пам'ятників у світі, передає Час Пік з посиланням на прес-службу МЗС.

Шевченко став світовим рекордсменом

МЗС нарахувало 1167 пам'ятників Тарасу Шевченку у світі, з них 99 - в 44 країнах світу і 1068 - на території України. Цю інформацію збирали цілий рік разом з державними обласними адміністраціями, посольствами України та українськими громадами за кордоном.

Міжнародну експертизу заявки і аналіз доказової бази провів Національний проект «Книга рекордів України».

"Ми хотіли зробити Тараса Григоровича Шевченка світовим рекордсменом і підкреслити, що Україна - там, де ми живемо, розмовляємо нашою мовою, пам'ятаємо нашу історію і сповідуємо наші цінності. Україна там, де Шевченко. В наших серцях, в пам'ятниках, як символ боротьби за свободу, права і свободи", - зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на церемонії вручення світового рекорду.

Найбільш незвичайні пам'ятники Шевченку в Україні

Більшість з нас звикли бачити Тараса Шевченка в образі суворого задумливого діда, якого обтяжують думи про долю українського народу. І більшість скульпторів зображували Кобзаря саме в такому вигляді.

Але є в Україні пам'ятники, на яких Тарас Шевченко - молодий, натхненний поет. Один з таких монументів розташований в м. Ірпені Київської області.

]]>]]>

Незвичайний бюст молодому Шевченку був встановлений у Києві на Хрещатику в 2014 році. Скульптура розташовується на "постаменті" з військових загороджувальних конструкцій.

Пам'ятник молодому Шевченку також можна побачити у Вінниці.

У Чернігові можна посидіти на лавці поруч з Кобзарем.

А такий цікавий пам'ятник встановлений у селі Зубра Львівської області.

Найбільший пам'ятник Шевченку в Україні розташований у Каневі, на Чернечій горі, на могилі поета.

Де в світі шанують великого Тараса: цікаві пам'ятники Шевченку в інших країнах

Мало хто знає, що перший у світі пам'ятник Шевченку був встановлений не в Україні, а в Казахстані - там поет перебував у військовому засланні, в укріпленні Новопетрівське на півострові Мангишлак, із забороною малювати і писати. У 1881 році до 20-річчя від дня смерті Шевченка в казахстанському місті Форт-Шевченко був встановлений його бюст на круглому п'єдесталі. У 1920 році пам'ятник був знищений, а в 1927-му його відновили.

Меморіал Тараса Шевченка є в столиці США Вашингтоні.

У столиці Аргентини Буенос-Айресі також є пам'ятник українському поету.

Мабуть, один з найбільш незвичайних пам'ятників Шевченку розташований в Римі: там Кобзаря "одягли" в тогу.

В Оттаві (Канада) Шевченко зображений на височенному постаменті в оточенні персонажів його творів.

А ось такий монумент Тарасу споруджений в столиці Вірменії Єревані.

Досить сюрреалістичний пам'ятник молодому Шевченку встановлено у столиці Латвії Ризі.

Сьогодні було відкрито новий пам'ятник Шевченку в Італії

У свій день народження Кобзар отримав ще один пам'ятник - в італійській Флоренції, на площі перед однією з найбільших бібліотек міста Biblioteca delle Oblate сьогодні, 9 березня, відкрили бронзову скульптуру Тараса Шевченка, автор якої - скульптор Олег Пінчук. Кошти на створення пам'ятника надали українські меценати.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: