09.03.2021, 20:40

Україна зареєструвала китайську вакцину CoronaVac, - ЗМІ

Марина Началова | Всі новини автора
вакцина

В Україні зареєстрована китайська вакцина від COVID-19 CoronaVac виробництва компанії Sinovac Biotech Ltd.

Про це повідомили деякі ЗМІ, проте офіційної заяви від МОЗ поки не було, передає Час Пік.

Так, Reuters з посиланням на Міністерство охорони здоров'я України пише, що українська фармацевтична компанія «Лекхім» - один з партнерів Sinovac - має угоду з виробником на поставку 5 мільйонів доз вакцини в Україну, в тому числі 1,9 мільйона доз за схемою держзакупівель.

"Інтерфакс Україна" пише, що в "Лекхимі" інформагентству повідомили про реєстрацію вакцини CoronaVac в Україні.

Повідомляється, що в рамках контракту на поставку 1,9 мільйона доз, перші 700 тисяч доз будуть поставлені в Україну в березні.

"Лекхім" і Sinovac Biotech після 10 місяців переговорів досягли домовленості в питаннях дистрибуції і локалізації виробництва вакцини проти COVID-19 в Україні терміном на 5 років.

Тим часом "Лекхім" на своєму сайті повідомляє, що минулого тижня в Туреччині завершилися випробування вакцини Sinovac, яка найближчим часом надійде в Україну. В результаті загальний показник ефективності вакцини виявився 83,5%.

Як заявив керівник досліджень, професор університету Хаджеттепе Серхат Унал, у дослідженні, яке почалося у вересні, взяли участь 10 тисяч волонтерів, з яких 60% отримували вакцину, а решта - плацебо. У дослідженні в основному брав участь медичний персонал.

В ході досліджень був виявлений 41 інфікований пацієнт - їх зареєстрували через два тижні після отримання першого щеплення. З них 32 були в групі плацебо і 9 в групі тих, хто отримував вакцину. До хворих відносили всіх, у кого був хоча б один симптом COVID-19.

Було госпіталізовано шість чоловік у групі, що отримувала плацебо і жодної людини в групі, що отримувала вакцину. За оцінками дослідників, вакцина практично на сто відсотків ефективна для запобігання важкого протікання хвороби.

Побічні ефекти фіксувалися дуже рідко - серед них найбільш поширеними є припухлість місця уколу, втома, а також лихоманка і діарея.

Нагадаємо, в Міністерстві охорони здоров'я незадоволені темпами вакцинації в Україні: глава МОЗ Максим Степанов скликає нараду.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк