11.03.2021, 09:35

В Україні запустили онлайн-калькулятор з вакцинації від COVID-19: як дізнатися "своє" місце у черзі

В Украине запустили онлайн-калькулятор по вакцинации от COVID-19

В Україні вакцина від COVID-19 поки доступна не для всіх категорій населення. Завдяки онлайн-калькулятору у кожного українця з'явилася можливість порахувати, коли він зможе зробити щеплення від коронавірусу.

]]>Калькулятор]]>, за допомогою якого можна розрахувати приблизний час черги на щеплення проти COVID-19 створили математик Мачек Ковальський з Польської академії Наук та українець-фрілансер Валентин Туков, повідомляє Час Пік.

Онлайн-інструмент доступний на цифровій платформі Omni Сalculator. Скористатися калькулятором досить просто. 

При визначенні місяця та року вакцинації враховуються такі параметри, як:

  • кількість вакцинованих в Україні за певний проміжок часу (день, тиждень);
  • час, який потрібен для вакцинації дорослого населення в Україні;
  • відсоток українців, які планують отримати щеплення.

"За замовчуванням ми вказуємо ці показники на рівні вакцинації 300 000 вакцинацій в тиждень (але нинішній рівень вакцинації становить близько 16 000 в тиждень) і коефіцієнт охоплення, за замовчуванням 50% (не всі, хто повинен отримати вакцину, зроблять вакцинацію). Якщо Ви хочете змінити ці значення, Ви можете це зробити в розділі Параметри процесу вакцинації", - йдеться в інструкції користування калькулятором.

Для розрахунку приблизного часу вакцинації для конкретної людини потрібно вказати:

  • вік;
  • належність до пріоритетних груп, перелік яких визначено Кабміном;
  • наявність хронічних захворювань.

Відповівши на всі зазначені питання, можна побачити оцінку мінімальної та максимальної кількості людей, які можуть бути вакциновані перед вами. Так само ви побачите скільки часу може пройти, перш ніж вас двічі вакцинують і ви будете повністю захищені. 

Схоже, що подібним винаходом творці калькулятора вирішили привернути увагу громадськості до повільних темпів вакцинації в Україні. Оскільки, з нинішніми темпами вакцинації, людина, яка не входить в пріоритетні групи, може отримати вакцинацію в 2031-2040 роках, якщо не пізніше.

"Коли люди читають в новинах, що вакциновано стільки-то, вони не розуміють, що це означає - багато чи мало, добре чи погано? Виникає питання, як правильно оцінити реальну ситуацію? Адже звичайна людина погано співвідносить 10 тисяч і 35 мільйонів, йому може здаватися, що 10 тисяч щеплень в тиждень - це добре, але що він скаже, якщо дізнається, що на вакцинацію всіх в такому темпі знадобиться умовних 50 років? Мета створення калькулятора - не тільки в тому, щоб люди могли з'ясувати своє місце в цьому процесі, а й підвищити їх обізнаність про реальний стан справ, дати можливість оцінити ситуацію самостійно, не спираючись на слова політиків", - говорить співавтор сервісу.

Більш детальну інформацію можна отримати на ]]>сайті ]]>Omni Сalculator.

Читайте також: У "червоній" зоні карантину заборонили роботу громадського транспорту: які перевезення дозволено

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк