17.03.2021, 07:45

Чи має право лікарня вимагати плату за медогляди, і які з них є платними: роз'яснення НСЗУ

Имеет ли право больница требовать плату за медосмотры

Чи потрібно направлення для проходження медичного огляду? Чи має право лікарня вимагати плату за медогляди і які з них є платними? Чи оплачуються профілактичні огляди працівників бюджетних організацій? НСЗУ дало роз'яснення.

Національна служба здоров'я України також роз'яснила, які профілактичні обстеження входять до пакету безкоштовних медичних послуг у лікаря первинної ланки та чи входить медичний огляд школярів до програми медичних гарантій. Про це йдеться на Facebook-сторінці НСЗУ, передає Час Пік.

У пакет безкоштовних медичних послуг у лікаря первинної ланки входить ряд профілактичних обстежень. Їх оплачує Національна служба здоров'я України.

У сімейного лікаря можна безоплатно:

  • пройти діагностику та отримати лікування найбільш поширених хвороб;
  • пройти профілактичний огляд та отримати медичну довідку; 
  • дати аналізи - загальний аналіз крові, сечі, перевірити рівень глюкози в крові, загальний холестерин, електрокардіограма, швидкий тест на вагітність, швидкі тести на наявність ВІЛ-інфекції, вірусні гепатити;
  • отримати поради щодо свого здоров’я, харчування, способу життя;
  • проходити планові огляди дітей до 3 років;
  • пройти вакцинацію за Календарем щеплень;
  • отримати електронний рецепт на “Доступні ліки” .

"Батьки або законні представники дитини, якій необхідно пройти медогляд, мають звернутися до лікаря з надання первинної медичної допомоги (педіатрa), з яким укладено декларацію. Він випише направлення до лікарів-спеціалістів, регламентованих для проходження медогляду. 

Не потребує направлення звернення до лікаря-гінеколога, лікаря-психіатра, лікаря-нарколога, лікаря-стоматолога, а також звернення до лікаря, у якого пацієнт перебуває під медичним оглядом із хронічними захворюваннями", - пояснили в НСЗУ.

Медичні установи можуть проводити медогляди на платній основі.

Це стосується, коли довідка про медогляд потрібна:

  • для отримання виїзної візи (крім, службових відряджень держслужбовців та в разі виїзду на лікування); 
  • для влаштування на роботу; 
  • для отримання посвідчення водія транспортних засобів; 
  • для одержання дозволу на право отримання та носіння зброї громадянами.
  • періодичні профілактичні огляди у певних категоріях .

Для таких медоглядів направлення не потрібне, пацієнт звертається в обраний медичний заклад та платить за послугу офіційно.

"Переважна більшість медичних закладів у нашій країні уклали договори про медичне обслуговування. Та отримують фінансування від Національної служби здоров’я України за Програмою медичних гарантій. Програмою медичних гарантій проведення обов’язкового медогляду працівників бюджетних установ не передбачено. Тож воно має бути оплачене коштами замовника або ж місцевого бюджету", - пояснили у НСЗУ.

Читайте також: Нова програма медичних гарантій: перелік безкоштовних послуг, доступних з 1 квітня 2021

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк