13.03.2021, 12:57

Нова програма медичних гарантій: перелік безкоштовних послуг, доступних з 1 квітня 2021

Новая программа медицинских гарантий

В Україні з 1 квітня почне діяти нова програма медичних гарантій. У програмі медгарантій на 2021 рік передбачено 35 пакетів медичних послуг, у тому числі пакет вакцинації від COVID-19. У Національній службі здоров'я розповіли про те, що входить до переліку послуг у межах пакетів стаціонарної допомоги та повідомили, що пацієнт має право на перелік безкоштовних послуг.

Бюджет Програми медичних гарантій 2021 становить 123 з половиною млрд грн. Така сума визначена у законі “Про Державний бюджет України у 2021 році”, повідомляє Час Пік.

Як зазначили в НСЗУ, нова програма медичних гарантій удосконалена і деталізована відповідно до потреб пацієнта. Три пакети медичних послуг нові, ще п'ять - виділені з існуючих пакетів медичних послуг. Для пацієнтів таке розширення програми медичних гарантій означатиме більш зручний та зрозумілий маршрут по цих послугах.

Ключовий акцент програми медгарантій 2021 - наближення медичної допомоги до пацієнта.

"Мета трансформації системи охорони здоров’я - універсальне охоплення на такому рівні, щоб медичні послуги стали доступними усім українцям, незалежно від соціального статусу і становища. Це стосується  повного набору основних медичних послуг:  від профілактики хвороб - до лікування. Зокрема, у стаціонарних умовах. 

Цей вид послуг надається в межах пакету “Стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних операцій”. Така госпіталізація включає: профілактику, діагностику, лікування (в тому числі медикаментозне), медичну допомогу вагітним з ускладненим перебігом вагітності, медичну реабілітацію в гострому періоді", - повідомили у НСЗУ.

У межах пакетів стаціонарної допомоги пацієнт має право на перелік безоплатних послуг:

  • інструментальні та лабораторні обстеження, включаючи патоморфологічні;
  • забезпечення знеболення та медикаментозної терапії;
  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
  • лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали;
  • харчування в стаціонарних умовах.

Якщо пацієнту призначено планову або ургентну операцію, передбачено пакет “Хірургічні операції у стаціонарних умовах”. До безоплатних медичних послуг за цим пакетом входить увесь перелік з пакету “Терапевтичні госпіталізації” та додатково:

  • проведення хірургічної операції з забезпеченням анестезії;
  • інструментальні та лабораторні обстеження;
  • післяопераційний моніторинг пацієнта, знеболення та подальша медикаментозна терапія.
  • ліки, які заклад отримує через централізовані закупівлі. Інформація про наявність лікарських засобів у медичному закладі має бути розміщена на інформаційній дошці або офіційному веб-сайті медзакладу.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк