20.03.2021, 09:59

Нові штрафи за порушення ПДР: як перевірити, оплатити онлайн та покарання за несплату штрафу

Новые штрафы за нарушение ПДД

В Україні 17 березня 2021 року набув чинності закон, що посилює відповідальність за порушення безпеки дорожнього руху та підвищення штрафів за порушення ПДР. Тепер штрафуватимуть навіть пішоходів, а водії можуть залишитися без своїх авто. Де і як можна перевірити наявність штрафу за порушення ПДР та оплатити його?

Перевірити, чи є у вас штраф, який необхідно погасити, можна онлайн, декількома способами. Про наявність штрафів, у тому числі з камер автофіксації, можна дізнатися в Електронному кабінеті водія, додатку "Дія" або офіційному додатку МВС "Штрафи ПДР", повідомляє Час Пік.

Як оплатити штраф онлайн

Оплатити штраф можна на сайті МВС, за допомогою ботів, офіційних додатків та мобільного додатку "Дія". Потрібно тільки внести дані про номер транспортного засобу, номер постанови, серію та номер водійського посвідчення, паспорта або ІПН власника авто або відповідального користувача.

Також можна заплатити через Інтернет-банкінг та мобільний додаток банку. Така функція доступна в додатках Ощадбанку, ПриватБанку та monobank. У розділі "Платежі" відкрийте вкладку "Штрафи" ("Штрафи за порушення ПДР"). Після введення даних про номер авто або постанови, додаток автоматично визначає реквізити, необхідні для оплати.

Електронний кабінет водія

Електронний кабінет водія на сайті МВС - Державний онлайн-сервіс, який надає всю актуальну інформацію про транспортні засоби. Це зручний спосіб пошуку інформації про штрафи.

Вхід в Особистий кабінет здійснюється через електронний підпис, ідентифікацію через банки (BankID) або MobileID (для абонентів Kyivstar, Vodafone і Lifecell).

Тут можна як перевірити штрафи, так і оплатити їх.

Электронный кабинет водителя

Мобільний додаток "Дія"

Якщо встановити додаток "Дія" на телефоні, то повідомлення про штрафи за порушення ПДР будуть приходити у вигляді повідомлення на телефон. "Дія" - єдиний портал державних послуг.

Для відображення штрафів в додатку знадобиться тільки водійське посвідчення або техпаспорт.

Щоб сплатити штраф за порушення правил дорожнього руху досить відкрити додаток, перейти в графу "Послуги" та вибрати розділ "Штрафи за порушення ПДР". Далі - вибрати спосіб оплати.

Мобильное приложение "Дія"

Мобільний додаток "Штрафи ПДР"

За допомогою програми МВС "Штрафи ПДР" можна легко виконати пошук постанов, оформлених на транспортний засіб, а також оформити підписку на отримання повідомлень про винесення нових постанов. Крім того, при наявності штрафу, тут його можна відразу оплатити.

Розроблено також телеграм-бот "Штрафи ПДР". За допомогою бота так само можна оформити підписку та оплатити штраф з використанням банківської карти.

Мобильное приложение "Штрафы ПДД"

Головний сервісний центр

Щоб тут знайти своє авто, необхідно ввести:

  • державний номер ТЗ;
  • серію та номер постанови або інформацію про власника ТЗ (РНОКНП / серію та номер паспорта громадянина України / серію та номер посвідчення водія / серію та номер свідоцтва про реєстрацію ТЗ).

Главный сервисный центр

Офіційні боти

Опендатабот - сервіс пошуку в державних реєстрах інформації про компанії, людей, авто та нерухомості. Бот можна додати у месенджер (Telegram, Viber або Facebook Messenger) та надіслати йому номер постанови або ІПН. Чатбот покаже всі актуальні штрафи, які відразу ж можна буде погасити.

Штрафи UA - за допомогою програми водії зможуть не тільки сплатити штраф, а й перевірити статус та історію платежів. Перевірити наявність штрафів в додатку можна за номером водійського посвідчення, ІПН, або за серією та номером штрафу.

Telegram - бот-він є офіційним ботом МВС. Тут також можна перевірити наявність штрафу за ПДР.

Покарання за несплату штрафу

Протягом 10 днів з моменту отримання постанови, при сплаті штрафу надається знижка 50%.

У разі несплати штрафу після закінчення 15-ти днів запускається механізм примусового стягнення. Примусовим стягненням коштів займатиметься Державна виконавча служба. У такому випадку сума штрафу збільшиться вдвічі.

Державний виконавець має право навідатися до правопорушника додому для опису та арешту авто, іншого майна, частини заробітної плати та може навіть заборонити виїзд за кордон у судовому порядку.

Оскаржити штраф можна протягом 10 днів з моменту отримання постанови.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк