30.03.2021, 16:27

Хомчак повідомив про нарощування сил армією РФ біля кордонів України та на окупованих територіях

Марина Началова | Всі новини автора
хомчак

Збройні Сили України готові до адекватної відповіді як у разі ескалації конфлікту в районі проведення операції Об’єднаних сил, так і у випадку ускладнення воєнно-політичної та воєнно-стратегічної обстановки навколо України.

Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак під час виступу у Верховній Раді, передає Час Пік.

Хомчак наголосив, що Російська Федерація продовжує агресивну політику по відношенню до України.

"Станом на 30 березня 2021 року вздовж державного кордону України та на тимчасово окупованих територіях України в АР Крим утримує двадцять вісім БТГр, а саме: в Брянській області – 4 БТГр, Вороніжській області – 6 БТГр, Ростовській області – 12 БТГр, на ТОТ України в АР Крим – 6 БТГр", - заявив він.

За словами головнокомандувача, останнім часом, з різних регіонів Росії, під виглядом контрольних перевірок за зимовий період навчання, підтримання бойової готовності та загальної підготовки до майбутніх спільних стратегічних навчань “Запад-2021”, збройні сили РФ здійснюють поступове нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, сході та півдні, а саме: в Брянській області додатково переміщено – 1 РТГр; Вороніжській області – відмічено підготовку до розгортання пунктів управління; на тимчасово окупованих територіях України в АР Крим додатково зосереджено – до 7 БТГр та 2 ТГр артилерії.

Загалом очікується додаткове зосередження до 25 БТГр, що в сукупності з наявними розгорнутими силами та засобами поблизу державного кордону України створює загрози воєнній безпеці державі.

Хомчак повідомив, що з 2014 року, за час окупації півострова Крим, Росією здійснено нарощування міжвидового об’єднання військ (сил) ЗС РФ, яке на теперішній час становлять близько 32,7 тис. військовослужбовців. В середині березня ц.р. на полігоні "Опук" відпрацьовано заходи бойової підготовки з питань висадки повітряного та морського десантів при артилерійській підтримці, двома БТГр (Ставрополь) та ТГр артилерії зі складу 7 дшд (Новоросійськ) ПДВ ЗС РФ.

Після закінчення навчань зазначені підрозділи були залишені в районі полігону. Додатково відмічено нарощення угруповання за рахунок переміщення ще 5-ох БТГр.

На тимчасово окупованих територіях України в Донецькій та Луганській областях розгорнуто угруповання російських окупаційних військ противника, 1 та 2 армійські корпуси у складі 14 бойових бригад/полків та підрозділів забезпечення, чисельністю близько 28 тис. осіб, які діють за підтримки російських регулярних військ, на командних посадах в яких перебувають кадрові військовослужбовці збройних сил Російської Федерації.

Для підготовки фахівців розвідувальних та спеціальних підрозділів на ТОТ України Донецької та Луганської областей перебуває апарат військових радників та інструкторів ЗС РФ загальною чисельністю понад 2 тисяч осіб.

На території Ростовської області додатково утримується до 12 БТГр з терміном готовності 1-2 доби, що забезпечує мінімально необхідний комплекс заходів негайного реагування на можливі військові дії з боку України, зазначив Хомчак.

Як повідомлялося, Верховна Рада затвердила заяву про ескалацію російсько-українського збройного конфлікту.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: