02.04.2021, 09:52

В Україні з 1 квітня ввели електронну прописку: кому доступна послуга

В Украине с 1 апреля ввели электронную прописку

В Україні з 1 квітня стартував експеримент з електронної прописки. Планується спростити схему реєстрації місця проживання та повністю позбутися застарілих штампів з пропискою у паспортах. Експеримент буде розширюватися поетапно.

В Україні скасують штамп про місце реєстрації в паспорті (прописку). Замість цього працюватиме електронний реєстр, з якого чиновники повинні будуть самі отримувати інформацію про адресу постійного проживання, повідомляє Час Пік.

"Вже з квітня вводимо експериментальний проект з електронною пропискою. Протягом року до експерименту приєднаються найбільші українські міста.

Зміна місця реєстрації - найпопулярніша державна послуга в Україні. Зараз Мінцифра проводить глобальну реформу цього напрямку. Працюємо над розробкою електронної послуги зі зміни місця реєстрації-онлайн в кілька кліків", - повідомили у Міністерстві цифрової трансформації.

Вся інформація про реєстрацію місця проживання або про зняття з реєстрації фізосіб тепер повинна передаватися Державній міграційній службі та до Єдиного державного демографічного реєстру тільки в електронному вигляді.

Опадає необхідність у паперових заявах. Заяву про зміну місця реєстрації потрібно буде подавати в електронному вигляді, в тому числі це можна буде зробити через портал "Дія".

Спочатку електронна прописка запрацює у Києві та деяких обласних центрах. 

Для експериментального проекту буде потрібно ID-паспорт. Після прийняття закону послуга стане доступною і для власників паспортів-книжок.

Експеримент по електронній прописці буде розширюватися поетапно:

  • на перших порах дистанційно оформити реєстрацію або перереєстрацію зможуть власники ID-паспортів – за умови, що заявник прописується в те житло, яким володіє сам. Можна буде прописатися і за іншою адресою, якщо власник житла дасть свою згоду - теж в електронному вигляді;
  • електронна прописка пошириться на дітей з 14 до 18 років. Зараз дистанційно прописати до батьків можна тільки дітей до 14 років.

Читайте також:

В Україні з 1 квітня перерахують пенсії: кому та наскільки підвищать виплати

В Україні з 1 квітня підвищується пенсійний вік: кого стосується

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк