28.04.2021, 07:54

Верховна Рада в 1-му читанні прийняла законопроект про фінансові послуги та фінкомпанії

Иллюстративное фото / Открытый источник

Верховна Рада України прийняла за основу проєкт закону про фінансові послуги та фінансові компанії. Законопроєкт підтримало 247 депутатів.

Верховна Рада на позачерговому засіданні 27 квітня прийняла за основу ]]>законопроєкт]]> №5065 про фінансові послуги та фінансові компанії. За документ у першому читанні проголосувало 247 депутатів при необхідних 226 голосах, повідомляє Час Пік.

Парламентський Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував депутатам 11 березня прийняти за основу даний законопроєкт.

Ініціаторами документа виступили голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев та 8 депутатів фракції "Слуга народу", а також Андрій Іванчук (депутатська група "Довіра") та Ігор Абрамович (фракція "ОПЗЖ").

Як написала перша заступник голови НБУ Катерина Рожкова на своїй сторінці у Facebook, законопроєкт, зокрема, передбачає можливості розширення бізнесу для небанківських фінансових установ.

"Цей документ і про спрощення ліцензування та виходу компаній на ринок. Також він про можливість розширення бізнесу для небанківських фінустанов. Передбачено ним і ризик-орієнтований підхід у регулюванні та нягляді й інші концептуальні новели законодавства про небанки", - написала Рожкова.

Національний банк України (НБУ) раніше зазначав, що цей документ стане першим з низки проектів законів, які будуть підготовлені та подані до Верховної Ради щодо вдосконалення законодавства, що регулює роботу ринків небанківських фінансових послуг.

"Цей документ є рамковим законом для всіх фінансових послуг в Україні та визначає єдині базові підходи до регулювання й нагляду на всіх ринках фінпослуг та захисту прав споживачів. Окрема частина законопроєкту містить норми щодо регулювання менш ризикового сегменту фінансових установ: фінансових компаній та ломбардів", - ]]>повідомили]]> в прес-службі НБУ.

Законопроект визначає два типи послуг: фінансові та супровідні.

До фінансових послуг документ пропонує відносити:

  • страхування та перестрахування;
  • надання коштів у кредит;
  • залучення коштів, які підлягають поверненню;
  • фінансовий лізинг, факторинг;
  • надання гарантій;
  • торгівля валютними цінностями;
  • фінансові платіжні послуги;
  • послуги на ринках капіталу;
  • послуги в сфері накопичувального пенсійного забезпечення.

До супровідних послуг пропонують відносити:

  • послуги агентів та брокерів;
  • додаткові послуги (інформаційні, інкасаторські, бюро кредитних історій).

В ході обговорення парламентарії відзначили, що чинний закон "Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг" був прийнятий ще в 2001 році і з тих пір комплексно не переглядався, тому назріла необхідність для прийняття нового документа.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк