03.05.2021, 20:55

В Україні хворих на COVID-19 насправді вдвічі більше, ніж звітує МОЗ, - соціологи

Марина Началова | Всі новини автора
ковид

Реальна кількість заражень коронавірусною інфекцією COVID-19 в Україні значно більша, ніж показує офіційна статистика.

Про це свідчать результати ]]>соцопитування]]>, яке проводив 13-15 квітня 2021 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС), передає Час Пік.

Так, на питання «Чи Ви вже перехворіли або зараз хворієте на COVID-19? / Чому Ви вважаєте, що це саме COVID-19 – робили тести чи тільки за симптомами?», 65% опитаних відповіли, що не хворіли,  29% – що хворіли.  З тих, хто хворів 17% робили тест, 12% – відчували симптоми.

Гендиректор КМІС Володимир Паніотто, коментуючи результати дослідження, констатував, що реальна кількість хворих на COVID-19 в Україні як мінімум вдвічі більша, ніж за офіційною статистикою.

"Ми закінчили опитування 15 квітня. На 16 квітня за офіційною статистикою (я узяв дані університету Джонса Гопкінса) перехворіли на Ковід 1974056, тобто приблизно 2 млн. людей. За даними опитування перехворіли 29,1%, з них 16,9% визначили це за тестами, а 12% лише за симптомами. Якщо прийняти до уваги лише тих, хто робив тести, врахувати похибку і взяти нижню межу, то серед дорослого населення (18 років і старші) перехворіло 4,4 млн людей. Це означає, що в Україні хворих щонайменше вдвічі більше, ніж за офіційною статистикою. Якщо прийняти до уваги, що в 2 млн. офіційної статистики входять і люди у віці до 18 років, а також, що частина тих, хто вважає, що у них був Ковід, але не робили тести, теж могли бути правими, то хворих у нас може бути і втричі більше, ніж за офіційною статистикою", - зазначив Паніотто.

Він вважає, що такий результат не може бути пов’язаний з нещирістю респондентів, адже вони не мають мотивації казати про те, що тести підтвердили, що вони хворіли, якщо такого не було.

"Я не знаю протоколів збору інформації про випадки Ковіду, але, можливо, приватні клініки і комерційні центри тестування не завжди повідомляють про випадки Ковіду і ці дані не потрапляють до централізованої системи?" - заявив Паніотто.

За його словами, ще одна, можливо, більш обгрунтована гіпотеза - Мінздрав вважає коректним діагноз лише за результатами ПЦР-тестів, а респонденти під тестами розуміють будь-які тести (наприклад, на антитела і антиген).

Читайте ще: Лікар Богомолець передрікає появу в Україні COVID-21: "Колективний імунітет не допоможе"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк