09.05.2021, 07:37

9 травня - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Ольга Романец | Всі новини автора
праздник

У неділю, 9 травня, в Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні встановлено відповідно до Закону "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років", передає Час Пік.

Сенс свята, заснованого в 2015 році, - не у святкуванні, а в вшануванні пам'яті жертв Другої світової війни, переосмисленні її подій, руйнуванні радянських міфів. Акцент в ньому був перенесений з історії військових дій на історії конкретних людей.

Друга світова війна почалася 1 вересня 1939 року з нападу нацистської Німеччини на Польщу.

Слід зазначити, що Україна, не тільки серед колишніх радянських республік, а й з усіх країн світу, зазнала найбільших втрат за роки війни. За різними оцінками, в Україні загинули від 8 млн до 10 млн осіб, з них цивільного населення близько 5 млн, 2,2 млн були вивезені на примусові роботи в нацистську Німеччину.

Українці внесли істотний внесок у перемогу над нацизмом. Вони воювали на боці Об'єднаних Націй у складі армій Британії та Канади (45 тисяч осіб), Польщі (120 тисяч осіб), СРСР (близько 6 мільйонів), США (80 тисяч), Франції (6 тисяч) і в лавах УПА (до 100 тисяч осіб).

Читайте також: З нагоди Дня пам'яті та примирення Зеленський записав нове відеозвернення

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: