30.05.2021, 21:42

В Україні хочуть ввести адміністративну відповідальність для студентів за замовні курсові та дипломні роботи

Марина Началова | Всі новини автора
студент

Народні депутати пропонують запровадити адміністративну відповідальність за видачу академічних робіт, отриманих від інших осіб, за свої.

У Верховній Раді зареєстровано відповідний законопроект ]]>№5532]]> "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за подання академічних текстів отриманих від інших фізичних чи юридичних осіб, як власних результатів навчальної та наукової діяльності", передає Час Пік.

Цим законопроектом пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею такого змісту:

"Подання академічних текстів отриманих від інших фізичних чи юридичних осіб, як власних результатів навчальної та наукової діяльності тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 5100 грн - ред.).

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян" (від 8500 до 17 000 грн - ред.).

У пояснювальній записці автори законопроекту зазначають, що ця ініціатива подається "з метою посилення боротьби з непоодинокими фактами академічної недоброчесності".

Варто зазначити, що минулого року в парламент вже подавався законопроект ]]>№3759]]> "Про внесення змін до Закону України "Про освіту" щодо посилення відповідальності за порушення академічної доброчесності". Ним пропонувалося прописати в законі два нових види порушення академічної доброчесності: присвоєння авторства на академічний текст і написання академічного тексту на замовлення.

Проте в законопроекті не вказувалося, як слід виявляти такі порушення і як за них карати. У березні 2021 року законопроект повернули ініціаторам для доопрацювання.

Читайте ще: Скасування ДПА та ЗНО: Як буде проходити вступна кампанія у 2021 році в Україні

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк