08.06.2021, 16:32

Опубліковано результати соцопитувань щодо парламентських і президентських симпатій: як змінилися настрої українців

Ольга Романец | Всі новини автора
соцопрос

Протягом 27 травня - 1 червня Київський міжнародний інститут соціології провів всеукраїнське опитування громадської думки. В ході опитування стало відомо, за кого проголосувала б більшість українців, якби зараз проходив перший тур виборів президента України, та які політсили лідирують у партійному рейтингу.

Опитування проводилося методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів, передає Час Пік.

Всього було опитано 2000 респондентів, які проживають у всіх регіонах України. Опитування проводилося серед дорослого населення у віці 18 років і старше.

Рейтинг кандидатів на виборах президента України

Найбільшу підтримку має чинний президент Володимир Зеленський: у разі участі у виборах він отримав би 27,3% голосів (серед тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором).

На другому місці - Петро Порошенко, за якого проголосували б 14,6% респондентів.

На третьому місці - Юлія Тимошенко з показником 11,9%.

Четверте місце ділять з приблизно однаковою підтримкою Ігор Смешко (9,5%) і Юрій Бойко (9,2%). Інші кандидати мають нижчу підтримку.

Згідно з попереднім опитуванням, проведеним КМІС тим же методом 16-22 квітня, за Зеленського висловлювали готовність проголосувати 31,4% опитаних.

Повний рейтинг кандидатів (серед тих, хто голосуватиме і визначився з вибором):

  • Володимир Зеленський - 27,3%;
  • Петро Порошенко - 14,6%;
  • Юлія Тимошенко - 11,9%;
  • Ігор Смешко - 9,5%;
  • Юрій Бойко - 9,2%;
  • Євген Мураєв - 5,7%;
  • Володимир Гройсман - 4,6%;
  • Віктор Медведчук - 4,3%;
  • Олег Ляшко - 3,8%;
  • Дмитро Разумков - 3,1%;
  • Віталій Кличко - 1,8%;
  • Олег Тягнибок - 1,7%;
  • Кіра Рудик - 0,8%.

При цьому, респондентам також ставилось питання, чи підтримують вони балотування Володимира Зеленського на другий термін. В цілому, 37% респондентів підтримують балотування на другий термін, не підтримує більшість - 54,5%.

Рейтинг партій на виборах до Верховної Ради України

"За результатами опитування одразу три партії мають підтримку в межах статистичної похибки, тому формально ми не можемо однозначно визначити, яка політична сила очолює рейтинг і можемо говорити, що є три партії, які мають приблизно однакову підтримку і лідирують на виборах", - йдеться в повідомленні КМІС.

Цими партіями є:

  • "Слуга народу" - 17,7% серед тих, хто визначився;
  • "Європейська солідарність" - 15,4%;
  • "Опозиційна платформа - за життя" - 14,7%.

Наближена до цих партій "Батьківщина" з показником 13,9%.

Крім цих політичних сил, набирають не менше 5% такі партії, як "Сила і честь" (8%), "Українська стратегія Гройсмана" (5,8%) і РПЛ (5%).

Мінімально відстають від прохідного бар'єру партії: "Наші" (4,6%); "Партія Шарія" (4,5%). Інші партії мають нижчу підтримку.

Згідно з попереднім опитуванням, проведеним КМІС тим же методом 16-22 квітня, за партію "Слуга народу" готові були проголосувати 21,3% опитаних.

Оцінка економічної ситуації в Україні

Більшість респондентів - 54,4% - вважають, що за останні 2 роки фінансове становище їх сім'ї погіршилося. Про поліпшення говорять 11,3% респондентів, а 33,6% стверджують, що нічого не змінилося за цей період.

9 з 10 респондентів за останній рік стикалися з підвищенням тарифів на комунальні послуги (91,5%) і зі зростанням цін на основні харчові продукти (90,6%). Разом з цим, зі зниженням зарплат або пенсій стикалися 35,4% респондентів, а з повною або частковою втратою місця роботи - 31,9%.

Разом з цим, респондентам ставили питання, що, на їхню думку, є головною причиною економічної кризи в Україні і пропонувалося вибрати з 4 варіантів. Найбільше респондентів - 42,9% - вважають основною причиною високий рівень корупції. Трохи менше респондентів (33,8%) пояснюють кризу некомпетентністю влади. Значно менше респондентів причинами вважають війну на Сході України (10,6%) і пандемію коронавірусу (8,3%).

Скандал з соціологами

Як повідомляє LIGA.net, у КМІС завжди була хороша репутація і опитування інституту оцінювалися як такі, яким можна довіряти. Однак наприкінці минулого року інститут потрапив у скандал. Так, Центр Разумкова та КМІС опублікували результати соцопитувань щодо парламентських і президентських симпатій українців. Анкетування проводилися незалежно один від одного: Центр Разумкова опитував українців методом особистого інтерв'ю, а КМІС - методом телефонного інтерв'ю.

У підсумку тоді опитування показали різні результати. Згідно з даними КМІС, партія "ОПЗЖ" підвищила свій рейтинг на 5,8% і посіла перше місце, а дані Центру Разумкова вказували на те, що перше місце належало партії "Слуга народу". При цьому замовник опитування у КМІС був анонімним.

Що стосується даного опитування, як повідомив генеральний директор КМІС Володимир Паніотто виданню LIGA.net, у цього анкетування також є анонімний замовник. Але на його думку, наявність замовника не впливає на результати дослідження.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк