22.06.2021, 18:00

В Україну прийшла пекельна спека з пиловою бурею: коли погода стане більш комфортною?

Марина Началова | Всі новини автора
жара

Літо в Україні настало хоч і з запізненням, але в повну силу: після тривалого періоду дощів країну накрила сильна спека, до того ж низка регіонів, включаючи столицю, страждають від пилової бурі.

Час Пік розповість, що зараз відбувається в погодою в Україні і коли, ймовірно, спаде спека.

Антициклон Zoe приніс пекельну спеку

Суха і спекотна погода, яка встановилася цими днями в Україні, є наслідком антициклону Zoe, який зайшов на територію нашої країни.

За даними сервісу ventusky.com, найвища температура - до +35 градусів - спостерігалася сьогодні о 15:00 на півночі України. Але і в інших регіонах стовпчики термометрів піднялися до +30 і вище.

Поки трохи прохолодніше на півдні України, на узбережжях Чорного та Азовського морів - близько +25 градусів.

Пилова буря накрила частину України

Спека - не єдине лихо, яке спіткало українців на цьому тижні. Частина областей, в тому числі Київ, накрила хмара пилу, яку принесло вітром з Астраханської області РФ.

Фахівці називають це явище "Астраханським суховієм". На супутникових картах добре видно, що пил накрив головним чином Лівобережну Україну.

Синоптик Наталка Діденко зазначила, що в таких умовах - при дуже спекотній та сухій погоді - пилові бурі цілком можливі. Причому раніше пилові бурі частіше виникали на півдні і сході України, але тепер вони підбираються і на північ.

Як довго триватиме спека?

Синоптики впевнені, що до кінця цього тижня спека не спаде. Діденко зазначає, що лише в неділю слід очікувати зниження температури повітря до +27 +29 градусів.

За прогнозом Укргідрометцентру, завтра, 23 червня, в західних і південних областях можливі дощі, але як і раніше буде дуже спекотно - до +31 +34 градусів. Трохи прохолодніше буде тільки на Одещині - +26 +28.

Подібна ситуація збережеться аж до вихідних. У суботу, 26 червня, спека почне спадати на заході - до +25 +27 градусів. У західних, північних, південних областях очікуються дощі з грозами.

У неділю, 27 червня, грози охоплять вже всю територію України. Найвища температура - до +35 градусів - залишиться на сході країни.

Луганська область задихнеться від спеки?

Прогноз Луганського обласного центру з гідрометеорології на найближчі дні невтішний: стовпчики термометрів у регіоні можуть піднятися до +38 градусів.

Так, на 23 червня місцеві синоптики прогнозують по Луганській області мінливу хмарність, відсутність опадів, гарну видимість. Вітер східний, 7-12 м/с. Температура вночі +17 +22, вдень +32 +37. По місту Сєвєродонецьк - мінлива хмарність, без опадів. Вітер східний 7-12 м/с. Температура вночі +20 +22, вдень +35 +37 градусів.

24 червня в області очікується мінлива хмарність, без опадів. Вітер східний, 7-12 м/с. Температура вночі +17 +22, вдень +33 +38 градусів.

Сайт gismeteo.ua прогнозує зниження температури повітря в регіоні, а також невеликі дощі з грозами з початку наступного тижня.

У таку погоду саме час вирушити до моря: дивіться, яка зараз обстановка в Бердянську, а також дізнайтеся про топ-5 курортів Азовського моря для любителів тихого відпочинку.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: