02.07.2021, 18:02

Аномальна спека, град та бурі: що не так буде з погодою в липні

жара

Погода в липні не вирізниться стабільністю. Сильна спека буде чергуватися зі зливами, грозами та бурями. Початок місяця вже продемонстрував, що будувати довгострокові плани як мінімум на відпочинок не варто.

Час Пік розповість, як зміниться погода в найближчі дні і яких "сюрпризів" буде сповнена синоптична картина до кінця місяця.

Україну скоро охопить сильне похолодання

Згідно з прогнозом українського синоптика Наталки Діденко, в суботу, 3 липня, в Україні почнеться похолодання. Зокрема, це стосується західних регіонів, де температура повітря опуститься до +21-27 градусів.

На Півдні та Сході буде ще спекотно - до +32 градусів. У більшості областей України протягом суботи-неділі денна температура повітря коливатиметься в межах + 25-29 градусів (див. мапу).

При цьому можливі сильні зливи, грози, шквали та град.

На думку заступника начальника відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру Наталії Голені, похолодання буде більш значним - максимум +23 градуси вдень.

"Температура вночі триматиметься в рамках 15-20 градусів тепла. А вдень стовпчики термометрів коливатимуться в межах +18-23 градусів", - повідомила Голеня в коментарі "Фактам".

Крім того, згідно з інформацією Укргідрометцентру, практично по всій території України будуть дощі з грозами аж до середини наступного тижня.

Прогноз погоди по Луганській області

За даними Луганського обласного центру гідрометеорології, найближчими днями буде досить спекотно - до +34 градусів. При цьому чи не щодня варто очікувати опадів.

  • 3 липня - мінлива хмарність. Вночі без істотних опадів, вдень місцями короткочасний дощ, місцями гроза. Вітер південно-східний, 3-8 м/с.Температура вночі +14-19 градусів, вдень +29-34 градуси.
  • 4 липня - мінлива хмарність. Вночі без істотних опадів, вдень місцями невеликий короткочасний дощ, місцями гроза. Вітер північно-східний, 5-10 м/с.Температура вночі +15-20 градусів, вдень +29-34 градуси.
  • 5 липня - хмарно з проясненнями. Короткочасний дощ, місцями гроза, в окремих районах град. Вітер північно-східний, 7-12 м/с.Температура вночі +15-20 градусів, вдень +25-30 градусів.
  • 6 липня - мінлива хмарність. Короткочасний дощ, місцями гроза. Вітер північно-східний, 7-12 м/с.Температура вночі +14-19 градусів, вдень +24-29 градусів.
  • 7 липня - малохмарно, без істотних опадів. Вітер північно-східний, 9-14 м/с.Температура вночі +14-19 градусів, вдень +24-29 градусів.

Чим дивуватиме погода до кінця липня?

Народний синоптик Леонід Горбань вважає, що протягом місяця спека та дощі чергуватимуться:

  • місяць почнеться з дощів,
  • 4-8 липня - аномальна спека,
  • 11-12 липня - знову дощі, які поєднуватимуться з бурями,
  • 16-17 липня - бурі відступлять, але дощі не припиняться,
  • з 18 по 28 липня - запанує спека,
  • 25 - гроза та буря,
  • 30 липня - дощі.

Разом з тим, за словами завідуючої відділом прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віри Балабух, липнева спека цього року в Україні може побити рекорд за останні 30 років.

"За даними світових прогностичних центрів, липень-2021 в Україні може бути досить спекотним, оскільки очікується, що середня за місяць температура повітря може бути на 0,5-1,0 градусів вище, ніж в останні 30 років", - повідомила вона в коментарі "Укрінформу".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк