30.07.2021, 21:53

Пори року в Україні зміщуються, а про бабине літо можна і зовсім забути, - еколог

бабье лето

Через кліматичні зміни в Україні літо вже почало "перевалювати" за три відведені йому місяці. Минулого року спекотна погода стояла до жовтня, цього року ситуація буде аналогічною.

Про це в коментарі "ГолосUA" повідомив еколог Володимир Борейко, передає Час Пік.

За його словами, з таким феноменом як бабине літо можна розпрощатися, оскільки пори року зміщуються.

"Через глобальне потепління минулого року не було бабиного літа. До середини жовтня стояла спека. Цього року буде теж саме, так як через зміну клімату зрушили пори року. Тепер літо в Україні триває до жовтня, осінь до грудня, а зима до кінця березня. Також в Україні через зміни клімату можуть бути безсніжні зими. Це відбувається через підвищення температури. За даними світових кліматологів, за останні 80 років в середньому температура на планеті піднялася на 8 градусів", - зазначив Борейко.

Він вважає, що погода в Україні і в світі продовжить змінюватися надалі, що може обернутися справжньою катастрофою, оскільки льодовики почнуть танути ще активніше.

"За даними кліматичних моделей, нас чекає підвищення температури в арктичних регіонах не на 2-5 градусів, а 8-10. Уявіть собі, якщо тривалість літа в полярних широтах зросте на три місяці. Звідси і танення льодовиків, і підвищення рівня Світового океану. Саме тому не допустити подальшого підвищення температури є надважливим завданням, від виконання якого залежить виживання людства", - підсумував експерт.

Читайте також: Народний синоптик дав точний прогноз погоди на три літні місяці: українцям доведеться "несолодко"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк