03.09.2021, 16:28

Справа про "скіфське золото": Суд Амстердама переніс дату винесення рішення щодо спірної колекції

Дело о "скифском золоте"

Суд Амстердама в Нідерландах переніс заплановану дату винесення рішення у справі про експонати виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі", відомих як "скіфське золото".

Апеляційним судом Амстердама на 26 жовтня перенесена дата винесення рішення у справі про "скіфське золото". Про це повідомила перша заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова на своїй сторінці в Twitter, передає Час Пік.

"Апеляційний суд Амстердама переніс дату винесення рішення у справі про повернення експонатів виставки "Крим. Золотий острів в Чорному морі" на 26 жовтня ц.р. віримо, що Суд підтвердить рішення Окружного суду Амстердама від 2016 р. щодо повернення "скіфського золота" в Україну", - написала Джапарова в Twitter.

Раніше повідомлялося, що Апеляційний суд Амстердама 14 вересня 2021 року оголосить рішення у справі про експонати виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі", які перед анексією Росією Криму демонструвалися в музеї Нідерландів.

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама оголосив рішення про необхідність повернути експонати Україні. Суд визнав, що предмети спірної музейної колекції є культурними цінностями, які незаконно знаходяться на території Нідерландів.

Суд зазначив, що музейні артефакти належать державі Україна, яка має право вимагати повернення музейної колекції на підставі положень Конвенції ЮНЕСКО.

Нагадаємо, на частину колекції, що належить кримським музеям, після окупації заявила свої права Російська Федерація. Апеляційний суд Амстердама 11 березня 2019 року розпочав розгляд апеляційної скарги музеїв окупованого Криму за рішенням щодо повернення Україні "скіфського золота". У липні того ж року суд Амстердама відклав винесення рішення по "скіфському золоту".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: