06.09.2021, 14:28

У законопроєкт Зеленського про олігархів нардепи внесли більше тисячі правок

Ольга Романец | Всі новини автора
законопроект

До законопроєкту №5599 про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), подали 1257 правок.

Про це повідомив голова фракції "Голос" Ярослав Железняк в Телеграм-каналі, передає Час Пік.

Для прийняття закону про олігархів у другому читанні народні обранці повинні розглянути близько 500 сторінок поправок (пачка паперу А4).

Ключові напрямки змін, які пропонують нардепи:

1. Пропонується змінити орган, який буде приймати рішення щодо визначення фізособи олігархом, і значно деталізувати цю процедуру.

Депутатами запропоновані наступні варіанти:

  • Кабміном за зверненням РНБО, членів Кабміну або президента України;
  • ВАКС за заявою Кабміну, РНБО, НБУ, СБУ або АМКУ;
  • НАЗК за зверненням АМКУ або іншого державного органу;
  • Спеціально створеною комісією при НАЗК;
  • Комісією з семи осіб, де більшість - представники міжнародних організацій.

2. Велика кількість правок стосується визначення НАЗК як головного органу з визнання олігархом і, як наслідок, надання НАЗК права здійснювати розслідування і вивчення всіх обставин. Для цього пропонується розширити повноваження НАЗК і доручити йому вести реєстр олігархів.

3. Олігархів хочуть зобов'язати звітувати перед НАЗК про фінансування ЗМІ, а будь-яка концентрація бізнесу за участю олігарха обов'язково повинна відбуватися з дозволу від АМКУ.

4. Багато правок - про уточнення/додавання критеріїв, за якими можуть кого визначити як олігарха. Розміри активів, вплив на політиків, регулярні зустрічі в офісі президента тощо.

5. Багато пропозицій, якими додаються додаткові заборони для олігархів. Наприклад, пропонують заборонити їм займати керівні посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.

6. Пропонується запровадити вимоги стандартів надання інформації з боку ЗМІ, щодо яких є ознаки впливу олігарха.

"Хочуть зробити обмеження для інформації, яка стосується внутрішніх українських політичних, економічних, релігійних чи соціальних питань. Така інформація (на думку депутатів) повинна відповідати вимогам стандартів балансу думок і повноти представлених фактів. Інформаційні матеріали не можуть містити популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їх окремих дій, не можуть виправдовувати або визнавати правомірною окупацію території України", - пояснив Железняк.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: