16.09.2021, 08:01

ЗСУ взяли на озброєння РСЗВ "Верба", розроблену в Україні

(РСЗО) "Верба"

Збройні Сили України взяли на озброєння українську реактивну систему залпового вогню (РСЗВ) "Верба", яка дозволяє екіпажу управляти вогнем, вести прицілювання та перезаряджатися в автоматичному режимі.

Модернізована реактивна система залпового вогню БМ-21У "Град" (ДКР "Верба/1") розробки Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. О.О. Морозова (ХКБМ), що входить до складу Укроборонпрому, прийнята на озброєння Збройних сил України. Про це повідомляє держконцерн "Укроборонпром", передає Час Пік.

"Цифрові системи "Верби" дозволяють екіпажу керувати вогнем, вести прицілювання та навіть перезаряджання в автоматичному режимі. Боєкомплект цієї РСЗВ складається з 40-ка 122-мм реактивних снарядів, які здатні знищувати цілі на відстані до 40 км. Натомість перезарядка повного пакета займає лише 5 хвилин", - йдеться в повідомленні.

РСЗВ "Верба" встановлена на надміцному шасі КрАЗ-63221 (6х6) з дворядною кабіною. "Верба" розроблена на базі бойової частини БМ-21 "Град", однак пускова установка отримала низку вдосконалень, зокрема, системи навігації, зв'язку, вирівнювання і стабілізації платформи.

"Ми втілили унікальні технічні рішення, які дозволили перевершити "Гради". Так, час на підготовку залпу вдалося скоротити у 5 разів завдяки мінімізації втручання людини в роботу бойової машини. Якщо боєкомплект "Граду" перезаряджали вручну декілька військовослужбовців – вага одного снаряда в середньому становить понад 60 кг, – то "Верба" є повністю автоматизованою. Це значно підвищує ефективність виконання бойового завдання", – відзначив директор Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. О.О. Морозова Яков Мормило.

(РСЗО) "Верба"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк