23.09.2021, 15:04

В Україні прийнято закон про олігархів

Иллюстративное фото / Открытый источник

У Верховній Раді підтримали в другому читанні та в цілому президентський законопроєкт про олігархів. За прийняття закону проголосувало 279 народних депутатів.

Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроект №5599 "Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)", повідомляє Час Пік.

Переважну більшість голосів за законопроєкт віддала партія "Слуга народу" - 229, "За майбутнє" - 18, "Довіра" - 15, "Голос" - 11. "Проти" проголосували народні депутати від "Євросолідарності" - 23 та "ОПЗЖ" - 20.

В Украине принят закон об олигархах

Нардепи розглянули законопроєкт за скороченою процедурою, що викликало обурення в опозиції. Представники ВО "Батьківщина" заявили, що депутати від провладної фракції порушили домовленості щодо розгляду законопроєкту. Розгляд законопроєкту супроводжувався криками "Ганьба!" та "Диктатура!"

У документі пояснюється, хто такий бенефіціар, пособник, контролер, пов'язана особа та олігарх.

Згідно із законопроєктом, олігарх відповідає наступним ознакам:

  • бере участь у політичному житті;
  • має значний вплив на засоби масової інформації;
  • є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку і протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  • вартість активів особи перевищує 1 млн прожиткових мінімумів (2,19 млрд грн, – ред.), встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Визнати особу олігархом може РНБО на підставі подання Кабміну, члена РНБО, НБУ, СБУ або АМКУ. Це рішення набирає чинності з дня офіційного опублікування Указу президента про введення його в дію та є обов'язковим до виконання.

Виключити особу з Реєстру можливо, якщо у неї відсутні не менше двох ознак, передбачених для потрапляння до цього списку.

Закон втрачає силу через 10 років з дня введення його в дію.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк