29.09.2021, 09:26

29 вересня - День пам'яті жертв Бабиного Яру

29 сентября - День памяти жертв Бабьего Яра

29 вересня - День пам'яті жертв Бабиного Яру - одного з найстрашніших символів Голокосту. Сьогодні 80-та річниця масових розстрілів мирного населення в урочищі Бабин Яр у Києві, скоєних нацистами. Це була одна з найбільших масових акцій знищення мирного населення в ході Другої світової війни.

Лише за два дні (29 та 30 вересня 1941 року) у Києві в урочищі Бабин Яр розстріляли майже 34 тисячі євреїв. Бабин Яр та Освенцим – найвідоміші та найстрашніші символи Голокосту, повідомляє Час Пік.

З 29 вересня по 11 жовтня 1941 року нацисти та їх місцеві посібники вбили практично все єврейське населення Києва - понад 50 тисяч чоловіків, жінок та дітей.

19 вересня 1941 року частини вермахту увійшли до Києва. Перші масові розстріли в Бабиному Яру почалися 27 вересня, коли було розстріляно 752 пацієнта психіатричної лікарні ім. Івана Павлова, яка розміщувалася безпосередньо біля Бабиного Яру.

Масові розстріли 29-30 вересня 1941 року були ретельно сплановані. Окупаційна влада заздалегідь почала активно поширювати оголошення з вимогою до євреїв Києва та околиць зібратися 29 вересня о 8 годині "на розі вулиці Мельникової та Доктерівської (біля кладовищ)", наказавши взяти з собою "цінні речі". На розі цих вулиць починалася сумнозвісна "Дорога смерті".

Наприкінці вулиці поставили ворота, за які людей пропускали групами по 30-40 осіб, там відбирали у них речі та одяг. Потім місцеві поліцейські гнали жертви до проходів у насипу на краю яру. На протилежному боці сиділи кулеметники. Після того, як рів заповнювався 2-3 шарами трупів, зверху їх присипали землею.

Масові розправи в Бабиному Яру тривали до кінця окупації Києва в листопаді 1943 року. Загалом за роки Другої світової війни в Бабиному Яру, за різними оцінками, загинуло від 100 до 150 тисяч осіб – євреїв, циган, караїмів, радянських військовополонених, учасників українського націоналістичного руху опору, пацієнтів психіатричної клініки та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали "зайвими".

До 80-ї річниці трагедії в Бабиному Яру в Києві відбудуться пам'ятні заходи, покликані нагадати про цю трагедію та вшанувати пам'ять усіх загиблих. Події організовано меморіальним центром Голокосту "Бабин Яр", Національним історико-меморіальним заповідником "Бабин Яр" спільно з Офісом Президента України та Кабінетом Міністрів України.

"Бабин Яр – одна із найглибших ран, один із найважчих спогадів про Голокост, цю безпрецедентну в історії людства катастрофу. Важко повірити, що таке масове й жорстоке вбивство сталося не в темні віки дикого середньовіччя, а 80 років тому, посеред двадцятого століття.

Урочище Бабин Яр за лічені дні, 29-30 вересня, перетворилося на жорстокий конвеєр смерті...", - написав екс-президент України Петро Порошенко на своїй сторінці в Facebook.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк