30.09.2021, 08:24

Україна з 1 жовтня повністю переходить на електронні лікарняні

электронные больничные

В Україні з 1 жовтня оформлення всіх лікарняних відбуватиметься виключно з внесенням даних в електронну систему охорони здоров'я.

З 1 жовтня в українських лікарнях оформлятимуть лише електронні лікарняні. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медстрахування, нардеп від партії "Слуга народу" Михайло Радуцький, передає Час Пік.

"На виплату лікарняних Фонд соціального страхування України витрачає величезні кошти. За 8 місяців цього року отримано для виплат листків непрацездатності на суму майже 10 млрд грн. Співробітники Фонду фізично здатні перевірити не більше 10% лікарняних. Тому «індустрія» продажу фіктивних листків в Україні традиційно доволі масштабна.

Впровадження е-лікарняних дозволить більш ефективно боротися з корупцію. Електронна система дозволяє перевірити, скільки та кому той чи інший лікар листів непрацездатності. Адже кожен документ має бути затверджений власним електронним підписом медпрацівника", - написав Радуцький у Facebook.

Як зазначив нардеп, система почала функціонувати з 1 червня, але до початку осені з 3 тис. медустанов в електронній системі змогли працювати тільки 2,2 тис.

Як працює система електронних лікарняних

Лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі та підписує його КЕПом (кваліфікований електронний підпис). Пацієнт отримує про це повідомлення від системи E-health. Звідти лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду, де формується електронний листок непрацездатності. Пацієнт також отримує повідомлення на телефон від ПФУ.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк