30.09.2021, 11:23

МОЗ підготувало наказ про обов'язкову вакцинацію від СOVID-19

вакцинация

Міністерство охорони здоров'я України підготувало проєкт наказу про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням.

МОЗ підготувало доопрацьований проєкт наказу "Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням". Проєкт наказу ]]>опубліковано]]> на сайті Федерації профспілок України (ФПУ), повідомляє Час Пік.

У пояснювальній записці до проєкту наказу зазначається, що мета документа - попередження інфекцій, керованих засобами специфічної профілактики, зокрема гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Документ передбачає затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням, передбачивши включення вакцинації від коронавірусу на період дії карантину, встановленого урядом.

Згідно з документом, на період дії карантину, встановленого Кабінетом міністрів, вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19 підлягають:

  • працівники центральних органів виконавчої влади та їх територіальних підрозділів,
  • працівники місцевих державних адміністрацій,
  • працівники закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальні, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Документ доповнено пунктом, згідно з яким обов'язкова вакцинація проводиться "у разі відсутності абсолютних медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень".

Наказ МОЗ щодо обов'язкових щеплень від коронавірусу знаходиться на погодженні з іншими органами державної влади. 

"Розробили наказ про розширення переліку професій, яким обов'язкове щеплення від COVID-19, як того вимагає українське законодавство. Зараз він перебуває на погодженні з іншими органами державної влади. Запропоновані нами норми - це можливість стримувати епідемічну ситуацію", - сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

За словами міністра, роботодавці будуть зобов'язані усувати від роботи людей, які відмовилися від щеплення проти COVID-19, але зобов'язані вакцинуватися відповідно до наказу МОЗ.

"Є контролюючий орган, який може приходити на роботу та перевіряти: якщо роботодавець не відсторонив невакциновану людину, то він може понести відповідальність. Якщо вакцинація обов'язкова, то роботодавець зобов'язаний усунути від робочого процесу невакцинованих", - підкреслив Віктор Ляшко.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк