04.11.2021, 11:54

В Україні спростили порядок отримання допомоги по вагітності та пологах

Иллюстративное фото / Открытый источник

В Україні змінився порядок отримання допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами жінками, які офіційно не працевлаштовані. 

Кабінет міністрів України на засіданні 3 листопада ухвалив зміни до Порядку призначення та виплати державної допомоги сім'ям з дітьми. Про це ]]>повідомляє]]> Міністерство соціальної політики, передає Час Пік.

Прийняті зміни передбачають спрощення порядку отримання держдопомоги у зв'язку з вагітністю та пологами для жінок, які не застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

"Внесені зміни до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми підвищать доступність послуг для непрацюючих жінок, студенток, жінок, які зареєстровані в центрі зайнятості, жінок, звільнених у зв’язку з ліквідацією підприємства тощо.

Спрощеною процедурою отримання допомоги щомісячно скористається біля 14 тис. жінок", - йдеться в повідомленні.

Для отримання "декретних" більше не потрібно буде оформляти паперовий лікарняний. Прийнятим документом впроваджується можливість призначати допомогу по вагітності та пологах на підставі номера електронного лікарняного згідно з Реєстром медичних висновків (eHealth) з використанням єдиного веб-порталу "Дія".

У Мінсоцполітики зазначили, що за відсутності технічної можливості скористатися Порталом "Дія" залишається можливість призначення допомоги на підставі відповідної довідки в паперовій формі.

Остаточний перехід на призначення допомоги без подання довідки у паперовій формі відбудеться після запровадження електронної взаємодії Порталу Дія з Реєстром медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк