05.11.2021, 12:31

Закон про олігархів направили на підпис Зеленському

Закон об олигархах направили на подпись Зеленскому

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав законопроєкт про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом олігархів, та передав його на підпис президенту.

Стефанчук підписав Закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)". Про це свідчить ]]>інформація]]> на сайті Верховної Ради, передає Час Пік.

Проєкт закону №5599 народні депутати прийняли 23 вересня 2021 року. 3 листопада було прийнято пропозиції щодо усунення неузгодженостей. 4 листопада закон повернуто з підписом Голови Верховної Ради, а 5 листопада його направлено на підпис президенту України Володимиру Зеленському.

Депутати розглядали законопроєкт у другому читанні постатейно, застосувавши до нього відповідну процедуру, передбачену статтею 119 Регламенту Верховної Ради. Комітет ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував парламенту переголосувати закон для виправлення неузгодженостей згідно зі статтею 131 Регламенту Верховної Ради.

Дмитро Разумков, який на час прийняття закону обіймав посаду Голови Верховної Ради, заявив, що під час голосування за законопроєкт у другому читанні одночасно було враховано правки №396, №398, №406, які суперечать одна одній. Вони стосуються органу, який буде приймати рішення про включення особи до Реєстру олігархів.

Зокрема, поправка Разумкова припускала, що таке рішення буде приймати незалежна комісія при НАЗК, а не РНБО. Коли Разумков відправив закон про олігархів у Венеціанську комісію, він позбувся високого поста.

Згідно остаточної редакції, визначення олігархів - це прерогатива РНБО, яку очолює президент Володимир Зеленський.

Згідно з законом, особі, визнаній олігархом, та включеній до Реєстру, забороняється: фінансувати партії, бути покупцем у процесі приватизації об'єктів великої приватизації; фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів чи демонстрацій з політичними вимогами.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк