05.01.2022, 08:50

В Україні безробітні можуть отримати майже 100 тисяч грн: допомогу можна не повертати

безработные могут получить соцпомощь

В Україні з 1 січня 2022 року безробітні зможуть отримати фінансову допомогу від держави для започаткування власного бізнесу. Грошова допомога для ФОП може досягати 97 500 грн. Названо умови, за яких одержувача звільнять від необхідності повертати гроші.

Допомога надаватиметься в рамках нової бюджетної програми сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей ("Рука допомоги"), розробленої Міністерством соціальної політики України. На реалізацію цієї програми в прийнятому Верховною Радою бюджеті на 2022 рік передбачено близько 100 млн грн. Про це ]]>повідомляється ]]>на офіційному сайті мінсоцполітики, передає Час Пік.

За певних умов ця допомога буде безповоротною та безвідсотковою.

Йдеться про суму в розмірі до 15 мінімальних зарплат. На початок 2022 року ця сума становить 97 500 гривень і зможе використовуватися тільки для оплати рахунків на придбання необхідного для заснування власної справи обладнання та матеріалів.

Через три роки підприємницької діяльності допомогу потрібно буде повернути. Сума, що повертається зменшується на розмір сплачених за три роки податків та єдиного соціального внеску.

Крім того, якщо такий підприємець працевлаштує ще двох осіб за направленням центру зайнятості, повертати допомогу державі буде не потрібно.

Для отримання фінансової допомоги потрібно звернутися із заявою в центр зайнятості за місцем проживання. Необхідно надати довідку про відсутність притягнення до кримінальної відповідальності, судимості та бізнес-план майбутньої справи.

У Мінсоцполітики зазначили, що розробити бізнес-план допоможуть працівники центрів зайнятості, які надаватимуть учасникам бюджетної програми консультації щодо початку та ведення бізнесу та організовувати для них безкоштовне професійне навчання.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк