08.02.2022, 22:09

Радуцький розповів, чи послаблять в Україні карантин за прикладом європейських країн

Марина Началова | Всі новини автора

Наразі низка країн, незважаючи на високу захворюваність на коронавірус, починають знімати карантинні обмеження. Українці цікавляться, коли наша країна послідує цим шляхом.

На це питання відповів у Фейсбуці голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький, передає Час Пік.

За словами Радуцького, послаблення обмежень відбувається на підставі об’єктивних факторів.

- По-перше, це високий рівень вакцинації. В Ізраїлі щеплено двома дозами 65% населення, бустерною – 55%, у Данії повний курс вакцинації пройшли 81%, бустер - 61%, у Франції – дві дози отримали 78%, бустер – 50%, у Швеції – щеплені двома дозами 73%, бустерною – 41%.

- По-друге, щеплена переважна більшість осіб з груп ризику. Навіть попри це, карантинні обмеження, пов’язані з контактуванням з людьми з груп ризику, продовжують діяти. Наприклад, у Данії вхід до лікарень чи будинків догляду за літніми людьми дозволений за умови наявності довідки про вакцинацію та у масці. Також для осіб із пригніченим імунітетом (наприклад, ВІЛ-інфікованих) рекомендована четверта доза вакцини.

- По-третє, у перелічених країнах вже минув пік хвилі СOVID-19. В Ізраїлі 26 січня виявили 94 тис. нових хворих, вчора – 51 тис. У Франції 25 січня виявили максимальну кількість інфікованих за добу – 501 тис людей, за вчорашній день захворіли 43 тисячі. У Данії 28 січня було 53,6 тис. нових хворих, наразі за добу – 34,8 тис.

Радуцький підкреслив, що скасування маскового режиму жодним чином не стосується вимог щодо вакцинації.

"В Україні ситуація істотно відрізняється від країн, що відмовляються від обмежень. У нас вакциновано приблизно 50% дорослого населення, низький рівень щеплення груп ризику (лише 40% в категорії 60+), бустерну дозу отримали 450 тис. осіб, тобто лише кілька відсотків населення. А головне – пік цієї хвилі коронавірусу очікуємо десь за два тижні. Тому на даний час немає підстав суттєво послаблювати обмеження. Україна продовжить реагувати на розвиток пандемії в межах адаптивного карантину, який вже довів свою ефективність", - зазначив депутат.

Радуцький зазначив, що влада не запроваджує обмеження заради обмежень.

"Навіть за умови антирекордів за кількістю інфікованих ми не переводимо регіони до «червоних зон», адже кількість госпіталізацій та летальних випадків залишаться на низькому рівні. А вчора міністерство скоротило термін самоізоляції з 10 до 5 днів. Якщо симптоми коронавірусної хвороби відсутні, самоізоляцію можна завершувати через 5 днів із початку захворювання", - заявив він.

"У перспективі Україна, безумовно, піде шляхом європейських країн і також скасовуватиме карантинні обмеження. Але для цього нам потрібно істотно збільшити кількість вакцинованих громадян", - зазначив Радуцький.

Зазначимо, що зараз у "червоній" зоні перебувають дві області - Рівненська та Івано-Франківська, а з 11 лютого до них приєднаються ще три - Луганська, Закарпатська і Хмельницька.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк