11.02.2022, 13:50

В Україні змінять правила продажу ліків: вводяться обмеження на покупку антибіотиків

Иллюстративное фото / Открытый источник

В Україні з квітня 2022 року всі антибіотики, зареєстровані в Україні, будуть відпускатися в аптеках тільки при наявності у пацієнта електронного рецепта.

МОЗ кидає виклик проблемі безконтрольного застосування антибактеріальних препаратів. З квітня всі антибіотики будуть відпускатися в аптеках тільки при наявності е-рецепта. Про це 11 лютого на брифінгу повідомила заступник міністра охорони здоров'я України Марія Карчевич, передає Час Пік.

За словами Карчевич, таким чином МОЗ намагається боротися з самолікуванням, оскільки безконтрольне застосування антибактеріальних препаратів може викликати резистентність – стійкість бактерій до антибіотиків при лікуванні все більшої кількості хвороб.

Після введення електронного рецепту на антибіотики такий рецепт буде введено на наркотичні та всі рецептурні препарати.

"Починаючи з квітня, всі антибіотики будуть відпускати в аптеках тільки при наявності у пацієнта е-рецепта. Наступний етап - запуск е-рецептів на наркотичні засоби та всі рецептурні препарати", - сказала Карчевич.

Довідка: Антибіотикорезистентність - це стійкість бактерій до одного або кількох видів антибіотиків. Вона виникає тоді, коли мікроби видозмінюють свої гени під дією ліків і вчаться їм протистояти. Це призводить до того, що антибіотики втрачають ефективність, а інфекційні захворювання не піддаються лікуванню.

Для боротьби з антибіотикорезистентністю Кабінет міністрів України ще у 2019 році затвердив відповідний план дій, який передбачає посилення контролю за рецептурним відпуском антибіотиків, обмеження використання антибіотиків у розведенні тварин і птахів, а також впровадження системи епідеміологічного нагляду за резистентністю бактерій.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк