14.02.2022, 20:43

Зеленський звернувся до українського народу на тлі повідомлень про скоре вторгнення РФ

У той час, коли військова обстановка напружена до межі, президент Володимир Зеленський звернувся до українців.

Глава держави заявив, що перед Україною постали серйозні зовнішні та внутрішні виклики, які потребують відповідальності, впевненості та конкретних дій.

"Нас лякають великою війною і вкотре призначають дату військового вторгнення. Це вже не вперше", - сказав Зеленський, зазначивши, що з Україною системно ведуть війну на всіх фронтах - військовому, дипломатичному, енергетичному, інформаційному.

Зеленський заявив, що наша країна сьогодні сильна, як ніколи, і це не перша загроза, з якою зіткнувся український народ – у цьому контексті президент нагадав про початок пандемії коронавірусу.

"На відміну від пандемії два роки тому, сьогодні ми чітко розуміємо всі виклики, які стоять перед нами і що з ними робити. Ми впевнені в собі, але не самовпевнені. Ми розуміємо всі ризики. Щодня ми постійно стежимо за ситуацією, розраховуємо різні сценарії, готуємо гідні відповіді на всі можливі агресивні дії. Ми чітко знаємо, де поруч із нашими кордонами чужа армія, її чисельність, її локації, оснащення та її плани. Нам є що протиставити", - заявив Зеленський.

Він зазначив, що наша армія в рази сильніша, ніж 8 років тому. Україні також вдалося досягти дипломатичної підтримки від практично всіх лідерів цивілізованого світу.

"Ми прагнемо миру і ми хочемо вирішувати всі питання виключно шляхом переговорів. І Донбас, і Крим повернуться в Україну виключно дипломатичним шляхом", - сказав президент.

Він заявив, що в Україні сформовано достатні резерви, щоб відбити атаку на курс гривні та фінансову систему. Жодна галузь, яка потребує державної підтримки, не залишиться поза увагою.

Зеленський звернувся до українських журналістів із проханням працювати на Україну, а не на "тих, хто втік".

Президент також звернувся до тих, хто залишив Україну у цей відповідальний момент: "Ваша сила не у ваших грошах, не в літаках, а у громадянській позиції, яку ви можете проявити. Поверніться до своїх людей і своєї країни, завдяки яким ви отримали свої заводи та статки".

Зеленський окремо звернувся до депутатів та держчиновників, які покинули Україну або планують це зробити найближчим часом із закликом протягом 24 годин повернутися на батьківщину.

"Нам кажуть, що 16 лютого стане днем ​​нападу. Ми зробимо його Днем єднання. Відповідний указ я вже підписав. Цього дня ми вивісимо національні прапори, надягнемо синьо-жовті стрічки та покажемо всьому світу нашу єдність", - сказав Зеленський.

Нагадаємо, сьогодні Зеленський зустрівся з канцлером Німеччини Олафом Шольцем: говорили про особливий статус Донбасу, санкції, "Північний потік-2".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: