28.03.2022, 09:27

Україна вимагає від ООН негайно ввести спецмісію в зону відчуження Чорнобильської АЕС

ЧАЭС

Україна вимагає від Радбезу ООН негайно вжити заходів щодо демілітаризації зони відчуження Чорнобильської АЕС і ввести туди спеціальну місію ООН.

Про це повідомила омбудсмен Ірина Верещук, передає Час Пік.

"У контексті ядерної безпеки, безвідповідальні і непрофесійні дії російських військових становлять дуже серйозну загрозу не тільки для України, а й для сотень мільйонів європейців. Тому ми вимагаємо від Радбезу ООН негайно вжити заходів щодо демілітаризації зони відчуження Чорнобильської АЕС і введення туди спеціальної місії ООН для усунення ризику повторення Чорнобильської аварії в результаті дій російських окупаційних військ", - повідомила вона.

Верещук підкреслила, що продовження мілітаризації зони відчуження Чорнобильської АЕС російськими окупаційними військами становить дуже серйозний ризик пошкодження ізоляційних споруд, побудованих над четвертим енергоблоком станції після її вибуху в 1986 році. Таке пошкодження неминуче призведе до потрапляння в атмосферу значної кількості радіоактивного пилу і зараження ним не тільки України, а й інших країн Європи.

"Окупанти ігнорують ці загрози і продовжують транспортувати і зберігати значну кількість боєприпасів в безпосередній близькості до атомної станції", - додала вона.

За словами Верещук, останнім часом російські окупаційні війська все частіше використовують старі і некондиційні боєприпаси, що підвищує ризик їх детонації навіть при завантаженні і транспортуванні.

Крім того, в зоні відчуження почалися значні пожежі, які можуть мати серйозні наслідки, проте контроль і гасіння пожеж неможливі в повному обсязі через захоплення зони відчуження окупаційними військами рф.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк