13.04.2022, 20:38

На Донецькому та Таврійському напрямах окупанти готові до наступу: оперативна інформація Генштабу ЗСУ

всу

49-ту добу український народ героїчно протистоїть російському військовому вторгненню. РФ продовжує ведення повномасштабної війни проти України.

Про ситуацію на фронтах станом на вечір 13 квітня повідомив Генштаб ЗСУ у Facebook, передає Час Пік.

За інформацією Генштабу, противник продовжує завдавати систематичних ракетно-бомбових ударів по об'єктах інфраструктури в Харківській та Запорізькій областях.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямах підрозділи супротивника активних дій не проводять. Окупанти здійснюють переміщення окремих підрозділів на визначені напрямки.

На Слобожанському напрямку російські війська здійснюють часткове блокування Харкова. У зв'язку із неможливістю захоплення міста ворог продовжує артилерією знищувати інфраструктуру.

На Донецькому та Таврійському напрямах противник перебуває в готовності до наступальних дій. Продовжує зосереджувати основні зусилля на захопленні окремих кварталів міста Маріуполя та завдавати авіаційних ударів. Крім того, ворог намагається проводити штурмові дії в районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Рубіжне та Попасна.

На Южнобузькому напрямку противник проводить повітряну розвідку з метою виявлення підрозділів ЗСУ.

У бойових діях на частині територій південно-східних областей України у складі угруповання військ противника діють окремі підрозділи 103-го, 109-го, 113-го, 125-го та 127-го мотострілецьких полків. Їхнє комплектування здійснювалося за рахунок примусової мобілізації чоловіків із тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Структурно зазначені полки налічують до 5 батальйонів чисельністю близько 300 військовослужбовців у кожному. Досвід ведення бойових дій має лише 5-10 відсотків особового складу зазначених підрозділів. Управління полків складається з офіцерів ЗС РФ. Ці формування мають значні проблеми із забезпеченням озброєнням, боєприпасами та медикаментами.

Ворог продовжує протиправні дії щодо цивільного населення на тимчасово зайнятих територіях. Росіяни проводять перевірки документів, особистих речей та мобільних телефонів. Також окупанти здійснюють примусові перевірки приміщень.

На деяких зайнятих територіях Харківської області ворог вивів з ладу мережу сотового зв'язку. Окупанти надають агресивний інформаційно-психологічний вплив на населення. Здебільшого, він спрямований на спроби переконання в безперспективності боротьби проти російських окупаційних військ. Генштаб закликає не вірити ворожій пропаганді та продовжувати тотальний опір.

Генштаб зазначає, що на тимчасово окупованих територіях противник продовжує зазнавати втрат. Так, у період з 20 березня по 12 квітня в місті Мелітополі близько 70 військовослужбовців ЗС РФ загинули під час патрулювання території в нічний час.

Читайте також: "Просимо весь світ об'єднатися": Зеленський повідомив, яка зброя потрібна Україні

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк