26.04.2022, 08:24

Річниця аварії на ЧАЕС: трагедія світового масштабу, яку мало не повторили російські агресори

Віктор Білий | Всі новини автора

26 квітня 1986 року людство на мить втратило контроль над "мирним атомом" Чорнобильської АЕС та стала техногенною катастрофою світового масштабу. Трагедією, яка назавжди змінила долі мільйонів людей, перетворила ліси та поля на зону відчуження.

Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай у своєму Телеграм-каналі написав, що лише Луганщина віддала 13 тисяч синів та дочок на боротьбу з невідомою стихією. За оцінками експертів, жертвами Чорнобиля стали 60 тисяч людей, повідомляє Час Пік.

"Но ра*истам безразлично несказанные страдания "лучевой болезни", ликвидаторов, которые ценой собственного здоровья спасли, в том числе, и их детей. Они всегда могут повторить то, чего мы не можем допустить никогда снова. Главное оружие россиян - не "Грады" и "Калибры", а безжалостный цинизм, с которым они уничтожают все живое на своем пути", - написал Гайдай.

Першим стратегічним об'єктом російських окупантів стала саме ЧАЕС, на територію якої увійшли 24 лютого.

"Тепер "Рудий ліс" з ними назавжди - і не лише у нічних кошмарах. Вони обстрілювали Запорізьку атомну електростанцію, порушуючи всі протоколи та домовленості, які сьогодні має цивілізований світ", - додав глава області.

Українці знову стали на заваді ядерній катастрофі.

Хронологія подій:

24 лютого - російські окупанти роблять спробу захопити Чорнобильську АЕС. Президент України Володимир Зеленський розцінює дії РФ як оголошення війни усій Європі.

25 лютого - окупанти захопили Чорнобильську атомну електростанцію. Персонал станції у заручниках. Зафіксовано підвищення рівня радіації у Чорнобильській зоні. Через рух великої кількості важкої військової техніки в Зоні відчуження підняло в повітря радіоактивний пил.

9 березня - Чорнобильська атомна електростанція, захоплена російськими військовими, більше не передає дані Міжнародному агентству з атомної енергії. Єдину лінію електропостачання Чорнобильської атомної електростанції та всіх її ядерних об'єктів, які перебувають під контролем російських окупантів, пошкоджено.

20 березня - на Чорнобильській АЕС проведено часткову ротацію персоналу.

20 квітня - Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) вдалося відновити прямий зв'язок із Чорнобильською атомною електростанцією, яка була тимчасово окупована російськими військами. Зв'язок вдалося відновити понад місяць після його втрати.

Читайте також: "Люди працювали під обстрілами безплатно": Співробітник НВП "Зоря" розповів про ситуацію на рубіжанському заводі

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: