08.05.2022, 09:12

Звернення Президента України з нагоди Дня пам'яті та примирення

Сьогодні в Україні, як і у всьому світі, відзначається День пам'яті та примирення, присвячений пам'яті жертв Другої світової війни.

На сайті глави держави опублікували звернення Президента України з нагоди Дня пам'яті та примирення, передає Час Пік.

"Щороку 8 травня разом з усім цивілізованим світом ми вшановуємо кожного, хто захищав планету від нацизму в роки Другої світової війни. Мільйони втрачених життів, понівечених доль, закатованих душ і мільйони причин, щоб сказати злу: ніколи знову!", - звернувся до народу Зеленський.

За повідомленням Київської облдержадміністрації, 8 та 9 травня Україна відзначить День пам'яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

"Восьмий рік на державному рівні ми послідовно впроваджуємо європейський підхід до пам'яті про Другу світову війну. Поклоняємося всім борцям з нацизмом і всім жертвам цього самого кривавого конфлікту в історії людства, яка стала можливою внаслідок приходу до влади та змови двох тоталітарних режимів – нацизму та комунізму", - йдеться у повідомленні.

У прес-службі облдержадміністрації додали, що цього року Україна відзначає 8-9 травня в умовах повномасштабної військової агресії Росії, яка зазіхає на нашу незалежність і територіальну цілісність, на саме існування українців, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки та загрожує миру у всій Європі. "Для українців протистояння російської агресії – це боротьба за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій агресивного сусіда".

Дня пам'яті та примирення в Україні

Українці приєдналися до європейської традиції 8 років тому, коли парламент ухвалив закон "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні". З 2015 року День пам'яті та примирення 8 травня відзначають як державне свято.

Відповідно до закону, обов'язком держави та громадян є шанобливе ставлення до пам'яті про перемогу над нацизмом, про ветеранів війни, українського визвольного руху та жертв нацизму.

Читайте також: "Здає позиції": Росія перекидає війська з Сирії в Україну - Подоляк

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: