21.05.2022, 13:01

В Україні відзначають День Європи

День Европы

В Україні відзначають День Європи. Це свято не має фіксованої дати і щорічно відзначається третьої суботи травня. Цього року свято припадає на 21 травня.

Україна – єдина держава, яка святкує День Європи, не будучи дійсним членом Європейського Союзу, повідомляє Час Пік.

В Україні відповідно до Указу Президента №339/2003 від 19 квітня 2003 року День Європи відзначається у третю суботу травня. Головною метою цього свята є демонстрація прагнення зближення з країнами Європейського союзу у зв'язку з планами України вступити до ЄС.

Святкування Дня Європи в нашій державі – це підтвердження єдності України та Європи не лише за географічною ознакою, а й за духом, історією, загальними цінностями, адже український народ є невід'ємною частиною європейської цивілізації.

У Європі це свято відзначають 9 травня. У 1950 р. міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман виступив із закликом до об'єднання повоєнних європейських держав для їх розвитку та процвітання у майбутньому. Це послужило поштовхом до створення Європейського Союзу.

18 квітня 2022 року Верховна Рада запропонувала перенести свято на 9 травня. Якщо відповідний законопроєкт буде підтримано, то наступного року ми відзначимо День Європи разом із ЄС.

У мирний час у різних містах по всій Україні цього дня проводили святкові заходи, презентації, концерти, зустрічі. В умовах воєнного стану проведення масштабних масових заходів неможливе через загрозу обстрілів та провокацій з боку російських окупантів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк