24.06.2022, 08:12

Україна – кандидат на членство у ЄС: п'ять головних питань про статус

Віктор Білий | Всі новини автора

Лідери країн Європейського союзу на саміті у Брюсселі підтримали надання статусу кандидата в ЄС для України та Молдови. Це питання було одним із головних питань порядку денного засідання Європейської ради.

На п'ять головних питань щодо статусу кандидата відповідає редактор Радіо Вільна Європа Рікард Юзвяк у Twitter, передає Час Пік.

Що означає статус кандидата у ЄС

Фактично це спосіб для Європейського союзу сказати Україні, що їй можна приєднатися до клубу та стати частиною європейської родини в майбутньому. Це можна розглядати як своєрідний "перший друк схвалення" або "світло в кінці тунелю". І це також надсилає певний сигнал решті країн, які сподіваються на вступ до ЄС, мовляв, двері до членства все ще відчинені.

Який наступний крок

Необхідність виконання кілька умов. Серед них, наприклад, призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та виконання складних завдань – «проштовхнути» антиолігархічне законодавство та законодавство проти відмивання грошей.

Чи впорається Україна з цими та іншими завданнями Європейська комісія оцінить у грудні цього року. Але чиновники ЄС очікують, що країна, можливо, не зможе виконати все протягом найближчих шести місяців. Тому слід було б очікувати проведення ще кількох оцінок протягом наступних років.

Коли можуть розпочатися переговори про вступ?

Після того, як комісія буде задоволена виконанням умов, вона рекомендуватиме провести переговори про вступ. І, як і зі статусом кандидата, і з цим мають погодитись усі 27 країн-членів ЄС.

І ось тут починається складне завдання. Україна, як і всі інші кандидати, має ухвалити весь збір правил ЄС – тобто всі закони та стандарти.

Ці розділи зазвичай поділяються на шість кластерів. І, знову ж таки, потрібна одностайність усіх членів клубу, щоб «відкрити» і зрештою «закрити» ці кластери.

Після завершення переговорів договір про приєднання до ЄС має бути схвалений більшістю в Європейському парламенті та всіма країнами-членами ЄС. Тоді всі, включаючи Україну, мають підписати цей протокол, перш ніж усі національні парламенти з огляду на Верховну Раду ратифікують протокол. Тоді Україна готова стати повноправною державою-членом у день, передбачений договором.

Коли це станеться?

Оце питання на 10 мільйонів доларів! І якщо хтось скаже вам, що знає відповідь на нього, той просто жартує! Чиновники ЄС намагаються позитивно наголосити, що Україна завдяки своїй Угоді про асоціацію з ЄС вже виконала 70 відсотків.

Один чиновник ЄС, який має великий досвід у цій сфері, вважає, що у випадку з Україною він очікує, що йдеться про двозначне число років, і що він сподівається, але не може гарантувати, що перша цифра цього числа буде 1.

Отже, було б неправильно дивитися на приклад таких країн, як Швеція та Фінляндія, у яких з моменту подання заявки до членства в ЄС минуло близько трьох років. Україна не пройде цей шлях так швидко, оскільки вона більша, бідніша і, м'яко кажучи, має більше політичних проблем у порівнянні з цими двома країнами.

Головні виклики

Грубо кажучи, їх два. Перший – це сама Україна. Важко оцінити, наскільки вона здатна виконати політичні вимоги Брюсселя, коли триває війна. Що, якщо наступ Росії посилиться?

По-друге, є проблема із самим ЄС. Щоправда, у тому, що Євросоюз не надто прагне збільшуватись і давно цього не робить. Останньою країною, яка стала членом, була Хорватія ще 2013 року. Багато західних країн-членів ЄС раді, що цей процес вимагає часу, оскільки вони вважають за краще спочатку реформувати клуб – інакше кажучи, «прибрати будинок», перш ніж приймати нових орендарів.

Читайте також: Україні потрібна надія, і ми дали їй цю надію: Моравецький про надання країні статусу кандидата в ЄС

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк