28.06.2022, 12:37

Кременчуцька трагедія може розглядатися в Гаазі, - Венедиктова

Віктор Білий | Всі новини автора
Кременчугская трагедия

Кременчуцька трагедія – не просто воєнний злочин, це злочин проти людяності – масштабне свідчення систематичної політики Кремля вбивства мирних громадян в Україні. Абсолютно цивільний об'єкт, свідома ракетна атака РФ зі скупчення людей.

Про це у Фейсбук повідомила генеральний прокурор України Ірина Венедиктова, передає Час Пік.

"Зараз тут 18 загиблих цивільних. Також на місці знайдено 7 фрагментів тіл, що ідентифікуються за допомогою ДНК-аналізу. За медичною допомогою звернулися 59 осіб, 25 з них госпіталізовані. Залишаються безвісти зниклими на цей час - 36 осіб", - повідомила прокурор.

Вона додала, що на місці події триває пошуково-рятувальна операція - розібрано понад 60% завалів, а паралельно з нею відбуваються й активні слідчі дії: на місці прокурори Офісу генпрокурора, обласної прокуратури, слідчі поліції та СБУ, міжнародні фахівці Консультативної групи Advisory Group та військові експерти".

"Кожен уламок ракети, кожен доказ важливий і має бути задокументований за найвищими стандартами міжнародного гуманітарного права, адже ця справа може піти не лише до національного суду, а й стати предметом розгляду в Гаазі", - додала Венедиктова.

Вона зазначила, що було поставлене завдання правоохоронній системі дати оцінку ситуації, чому громадський об'єкт не було евакуйовано під час повітряної тривоги. "Якщо тут була недбалість – за це маємо відповісти. Сирени – сигнал, який під час війни не можна ігнорувати нікому”.

Читайте також: Ракетний удар по ТЦ у Кременчуці: 18 загинуло, 59 поранено, 40 зникли безвісти, розбір завалів триває

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк